Jizerské hory: Jak se cvičí lavinoví psi

Speciálně vycvičený lavinový pes umí najít lidi v kupě sněhu, ale také zachránit ztraceného lyžaře v lese nebo vyhledat člověka v nepřístupném terénu. Letošní zima v Jizerských horách je pro trénink lavinových psů ideální – všude jsou doslova haldy sněhu, a tak není nouzi o cvičný prostor. Na jeden takový lavinový trénink se s psovodem Alešem Bittnerem, psem Jahu a figurantem Liborem vypravila i naše reportérka.

Lavinoví psi jsou k cvičnému vyhledávání lidí motivováni jako ke hře. „Dělají to, protože tam je ta hračka a na nás vidí, že nám tím udělají radost,“ vysvětluje psovod Aleš Bittner.

Nezbytnou součástí „výbavy“ lavinového psa je vesta s nápisem RESCUE a rolnička. „Není to estetická záležitost, jde o to, že pes před tím pátráním má určitý stereotyp, který vede k tomu, že bude probíhat jeho oblíbená hra, tak ví, že se bude hledat, vrtí ocasem a těší se,“ vysvětluje psovod.

Lavinový pes Jahu vyhledává figuranta

Po úspěšném vyhledání figuranta zahrabaného pod sněhem následuje odměnění psa pamlskem. Člověk, kterého zavalí lavina, se nemůže vyhrabat sám. „Není to možné, protože sníh je hodně utažený, tvrdý, je potřeba dobrá lopata a dobrý pes,“ uzavírá Aleš Bittner.

Výcvik lavinového psa v Jizerkách
autor: sas
Spustit audio