Jeho tvorbu jsme doma mívali asi všichni. Před 100 lety se narodil průmyslový výtvarník Stanislav Lachman

17. říjen 2021

Navrhl třeba žehličku ETA, kuchyňský mixér, legendární vysoušeč vlasů EM 521. Na jeho kontě je na 1 200 designů domácích přístrojů, které patřily k výbavě naprosté většiny československých domácností. Designér Stanislav Lachman žil i v Jablonci nad Nisou.

Možná si pamatujete na první kosodélníkové žehličky, doutníkové vysavače nebo elektrické mixéry. Jejich tvar vymyslel průmyslový výtvarník Stanislav Lachman známý jako „Josef Lada českého designu“. 17. října 2021 uplyne 100 let od jeho narození.

Nejslavnější je jeho kosodélníková žehlička ETA 211, doutníkový vysavač Standard nebo oblíbený vysoušeč vlasů EM521. Redaktorka Ivana Bernáthová si o Stanislavovi Lachmanovi, který žil na sklonku života v Jablonci nad Nisou, povídala s někdejší kurátorkou Národního technického muzea Janou Johannou Pauly.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.