Jednadvacet ulic v Jablonci nad Nisou se na zimu mění na jednosměrky. Máme mapu

13. leden 2021 11:03

Dopravní značky, které řidičům určí, kterou stranou do ulice vjet a kudy to možné nebude, ve městě umisťují každou zimu. Jejich počet se ale každým rokem zvyšuje, hlavně z důvodu bezpečnosti.

Některé ulice v Jablonci nad Nisou se kvůli sněhu a námrazám mění na jednosměrné. Bude jich celkem 21. Řidiči, kteří po městě jezdí „po paměti“, teď budou muset zpozornět. Dopravní značky, které řidičům určí, kterou stranou do ulice vjet a kudy to možné nebude, v Jablonci umisťují každou zimu, jejich počet se ale každým rokem zvyšuje.

Umístění jednosměrek se ve městě týká celkem 21 ulic. Například z křižovatky 9. května a Hluboká je zakázáno odbočit vpravo, a ulice 9. května je z Arbesovy celá jednosměrná. Dále se zjednosměrnění týká ulic Plynární, 1. Máje, Vladimírské, F. L. Čelakovského, Okružní, Lovecké, Jabloňové nebo U Kostela. Podrobná mapa ulic je i na webu města Jablonce pod ikonou Zimní údržba.

Vzhledem k předpovědi počasí o sněhových srážkách po celý týden, začaly Technické služby měnit dopravní značky už od pátku 8. ledna. Všechny na svém místě by měly být do 15. ledna. Zimní dopravní značení bude platné do konce března, kdy oficiálně končí zimní údržba.

Zimní údržba ulic v Jablonci nad Nisou

Letos od 1. listopadu napadlo v Jablonci více než 33 cm sněhu. Technické služby na úpravu silnic a chodníků použily už přes 100 tun posypové soli, 36 tun písku a 20 tun posypové drtě. Město udržuje téměř 164 kilometrů silnic, 64 kilometrů chodníků a zhruba 20 km2 parkovišť. V rozpočtu město na zimní údržbu počítá s částkou 20,5 miliónu korun.

autoři: Eva Malá , Jan Žíla
Spustit audio

Související