Na Logické olympiádě v Liberci se utkaly děti, které mají filipa

10. listopad 2018

Na Technické univerzitě v Liberci proběhlo krajské kolo 11. ročníku Logické olympiády. Přijelo na ni na 150 školáků a studentů, kteří mají rádi různé hlavolamy, rébusy a matematické hříčky. Soutěžili o postup do celorepublikového finále.

„Úroveň je vždycky vysoká. Máme spoustu pěkných úloh připravených pro ty děti. Věřím, že si to luštění soutěžící užijí. Spousta dětí se vrací v dalších letech, že se dostanou do krajského kola, a někteří i do finále,“ uvedla jedna z organizátorek soutěže Hana Kotinová. Děti, které mají filipa, jsou podle ní skvělé. Nejúspěšnější z nich vyhrály různé chytré hry, díky kterým si mohou opět potrénovat mozek.

Ukázka úkolů krajského kola Logické olympiády v Liberci

Mezi ty nejlepší v republice patří Ondřej Čejka z libereckého gymnázia F. X. Šaldy. Na úlohy se těšil.

„Nejdřív jsme dostali písemný test, kde byly různé úlohy a každá byla nějak obodovaná. Druhá část byl promítaný test, kde vždycky bylo na výběr pět možností,“ přiblížil soutěž Čejka. Trénovat se podle něj na soutěž moc nedá.

To si nemyslí další úspěšná účastnice, Laura Hlaváčková z Gymnázia Česká Lípa.

„Procvičovat nějakou matematiku. Někdo na to má asi více nadání, ale určitě se dají dělat kola z minulých let a to hodně pomáhá, protože si zvyknete na ten typ těch úloh,“ myslí si Laura Hlaváčková. Na úkolech jí nejvíc baví souvislosti, které nejsou na první pohled patrné.

Logické myšlení soutěžící rozvíjí často na svých školách. 

„Každý pátek máme ve škole logické úlohy při matematice. Všichni se účastníme a dostáváme za to body ve skupinách a když na konci roku máme všech třicet políček zabarvených, tak za to dostaneme nějakou odměnu,“ popsal speciální logické pátky na své škole ZŠ Liberecká v Jablonci nad Nisou další ze soutěžících, žák Petr.

Logická olympiáda v Liberci

 „Máme učebnice, matiku Hejného, a tam je někdy docela potřeba to logické myšlení,“ sdělila Lucie z další z jabloneckých škol, ze ZŠ Antonína Bratrošovského. 

„To, že škola spolupracuje s Mensou, tak to znamená, že logiku a podobné věci tam podporují,“ dodala Hana Kotinová a připomněla taky, že právě Mensa - mezinárodní organizace sdružující lidi s IQ nad 130 - Logickou olympiádu pořádá.

Letos přilákaly rébusy a hlavolamy více než šedesát tisíc soutěžících ze tří tisíc škol z celého Česka. Finále proběhne v pondělí 26. listopadu 2018 v Míčovně Pražského hradu.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio