Řidiči překračovali rychlost na cestě do hor až dvojnásobně, pomohly radary?

14. leden 2020 10:54

Úsekové radary v Desné a v Kořenově v Jizerských horách za sebou mají rok provozu. Obce je tam nainstalovaly kvůli stížnostem obyvatel na rychlou jízdu projíždějících aut, a to jak osobních, tak i kamionů. Podle statistiky i radnice radary pomohly, i když jen částečně.

V Desné a v Kořenově v Jizerských horách fungují už rok úsekové radary. Vedení obcí je tam nechalo nainstalovat po stížnostech obyvatel a testech, které ukázaly, že mnoho řidičů na hlavním tahu z Jizerských hor do Krkonoš a dál do Polska nedodržuje povolenou rychlost. Někteří řidiči překračovali rychlostní limit i dvojnásobně. Radary podle statistik a vedení radnic pomohly. Řada obyvatel si je chválí, i když ne všichni.

Úsekové radary měří rychlost na silnici do Jizerských hor už rok

Naše redaktorka si povídala s pánem, který bydlí v Desné kousek od hlavní silnice. V místě, kde začíná měřit první úsekový radar, se při rozhovoru kvůli hluku skoro neslyšeli, což jen ilustruje, že provoz tam je skutečně velký. Místní si na nedodržování předpisů stěžovali dlouhodobě, v Desné kvůli tomu v minulosti sepsali několik petic, jak potvrdil i starosta obce Jaroslav Kořínek za Starosty pro Liberecký kraj. Dodal také, že dnes už je počet neukázněných řidičů mnohem menší, s odkazem na nadřízený úřad v Tanvaldu. Úředníci tam naší redaktorce potvrdili, že přestože bylo přestupků za uplynulý rok tisíce, doprava se prý zklidnila.

Podle statistiky i radnic radary v Desné pomohly

Že radary pomohly, si myslí i starosta Kořenova Luboš Marek ze Starostů pro Liberecký kraj. Ne všichni ale mají za to, že už se situace úplně vyřešila. Myslí si to například paní Iveta Štěpánková, se kterou se naše redaktorka potkala nedaleko radaru v centru Desné. Podle paní Ivety by pomohlo třeba ještě více zdůraznit přechody pro chodce barevným vodorovným dopravním značením.

Spustit audio