Jak se to pere? Nijak, pouze věší. Vyřezávané a malované prádlo zdobí uličku na kraji Liberce

Řezbář Václav Plechatý, mimo jiné autor postav prvního venkovského orloje, každý rok spolu s přáteli věší prádlo. A ne jen tak ledajaké. Je to prádlo vyřezávané ze dřeva a malované. Zdobí Zlatou uličku v libereckých Kateřinkách, kde má výtvarník svůj ateliér.

„Je to zhruba pětadvacet let, kdy mi přijeli kamarádi výtvarníci. My se takhle čas od času scházíme, bylo to tak na čtyři dny, a oni se chudáci nudili, nebavilo je jenom tak popíjet a bavit se. Tak nás napadalo, že já vyřežu dřevěné prádlo a oni, že mi to budou pomalovávat. A ono to bylo tak pěkné, když jsme to pověsili, lidem se to líbilo. Tak říkáme: hergot, to bychom mohli pokračovat,“ prozradil původ malovaného prádla Václav Plechatý.

Od té doby podle řezbáře z libereckých Kateřinek rozšiřují sbírku dřevěného prádla o další kusy. Původně jich bylo asi dvanáct, teď už jich je hotových kolem padesáti. Pověšených jich je letos čtyřicet dva. Každý kus je přitom originál, najdete tam spodní prádlo, trička, košilky a podobně.

„Domluvili jsme se, že to budeme už dělat napořád, že to každý rok budeme věšet. Na podzim to musíme sundat, protože počasí tomu nepřeje, to by se brzy zničilo,“ dodal výtvarník.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.