Jak scéna z loveckého filmu? Odchyt pelikánů v liberecké zoo

8. listopad 2017

Chovatelé v liberecké zoo chytali dvacet pelikánů bílých a skvrnozobých. Téměř dvanáctikiloví ptáci žijí přes léto volně na jezeře v areálu zahrady. Českou zimu ale nesnesou, a zoologové je proto na podzim přemisťují do zimoviště.

Odchyt trval asi hodinu a pomáhat při něm musela většina ošetřovatelů z celé zoologické zahrady, někteří z pelikánů totiž nemají zastřižená křídla a dostat je do tepla nebylo vůbec jednoduché, z kajaků si nic nedělali a jednoduše jim uletěli.

Odlovené ptáky bylo potřeba okroužkovat a zaevidovat. „Když začnou hnízdit, víme, který je který,“ vysvětluje Jan Hanel, vedoucí úseku ptactva. Použití dvou kajaků a loďky k odlovu pelikánů je podle zoo nejlepší a osvědčená taktika.

12kilového pelikána zradí vlastní váha

Podle ředitele zoo Davida Nejedla je nejtěžší dvanáct kilo těžkého pelikána na jezírku dohnat. „Těžký soupeř pak už není, zradí ho hmotnost jeho těla. Stačí ho trošku přitisknout pádlem na hladině a rezignuje,“ říká Nejedlo.

Dvacítka pelikánů bílých a skrvnozobých se už aklimatizuje v budově zimoviště, která je mimo areál zoologické zahrady. Loni v zimě se tam podařilo odchovat 6 mláďat. Zpátky na jezero se ptáci vrátí až příští rok na jaře.

Odlovené ptáky bylo potřeba okroužkovat a zaevidovat
autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec

Související