Sloní pedikúra? S bruskou a pilníky!

2. listopad 2017

Výběh slonů v liberecké zoologické zahradě se čas od času mění skoro v kosmetický salón. Návštěvníci zoo můžou pozorovat, jak ošetřovatelé slonicím Bale a Rání dělají pedikúru. Ošetření sloních velkých půlměsícových nehtů na nohou se v lecčems podobá tomu u lidí. Nástroje mají chovatelé ale rozhodně jiné.

Slonice Rání zvedá nohu na povel „lift“ a vzápětí už se rozjíždí velká elektrická bruska, kterou ošetřovatelé provádějí sloní babičce pedikúru. Jak taková sloní pedikúra v liberecké zoo vypadá, se můžete podívat na tomto videu:


SLONÍ JAZYK: Rání poslechne na 25 povelů, které jsou jakousi „směsí“ angličtiny, němčiny a hindštiny. Třítunová slonice umí zvedat nohy, sednout si, couvat, dokonce si i lehnout nebo na povel "saly" zvednout chobot do výšky a pozdravit. Ve výběhu svou šikovnost občas slonice předvedou návštěvníkům. Nejde ale o žádnou cirkusovou drezuru, žádný z povelů totiž není bezúčelný. Třeba právě při pozdravu ošetřovatelé můžou dobře zkontrolovat sloní tlamu, kly a zuby. Balu i Rání denně pečlivě prohlížejí, aby předešli jakýmkoliv zdravotním problémům.

„Bruska se nám osvědčila, i když to zní až neuvěřitelně. Používáme speciální kotouč na hospodářská zvířata, ten dovede jemňoučce vybrousit místa, o která je třeba pečovat,“ popisuje vedoucí úseku slonů Václav Aschenbrenner. „Sloni mají kolem kopýtek spoustu problémů. Každodenní péče, ale i takováto pedikúra je velice důležitá.“

Místo laku stříbrný sprej

Ošetřovatelé nehty dokončují rašplí na dřevo. „Samozřejmě to vyžaduje trošku cviku, ale Rání je hodná slonice, tak to jde snadno,“ popisuje ošetřovatel. Ve chvíli, kdy je sloní nehet upravený, namísto laku přijde na řadu stříbrný sprej. „Jde o léčivo, mikronizované stříbro, který pomáhá ránu ochránit.“

Velkou pedikúru dělají chovatelé slonům jednou za půl roku. Drobné prasklinky ale zabrušují slonicím Bale a Rání průběžně, kdykoliv je potřeba.

Rání a Lucie. Sloní babička a redaktorka Českého rozhlasu Liberec

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka