Liberecká ZOO: dvojčata drápkatých opiček, mládě gibona i hříbě shetlandského poníka

22. říjen 2016

Po celý den pevně svírá v náručí své béžové opičátko samice kriticky ohroženého druhu lidoopa – gibona bělolícího. Je to jedno z mláďat, kterými se teď pyšní liberecká zoologická zahrada.

Ale ani hříbě poníka shetlandského, tedy medově hnědého Hopera není bez zvláštnosti. Jde o zřejmě nejmenší hříbě v historii zoologické zahrady. „To hříbě bylo neuvěřitelně malé. Já sám jsem takto malé hříbě neviděl. Ale na první pohled bylo dobře vyvinuté, v pořádku. Chodilo nám za matkou,“ říká hlavní zoolog Luboš Melichar.

On i opičátko mají něco společného – v budoucnu zcela změní barvu své srsti. Například hříbata bílých shetlandských poníků se rodí barevná – vraná, hnědá až do rezava. „Víme o hříbatech, která byla ještě v sedmi letech poměrně dost tmavá a zbělala až kolem desátého roku, což je extrém. Ale nakonec budou všichni poníci bílí,“ vysvětluje Luboš Melichar.

„Hned ráno se přišla mládětem pochlubit,“ říká ošetřovatel opic Karel Kestler o béžovém mláděti. „Ukázala nám, že pije a věděli jsme, že je všechno v pořádku.“ A dodává, že i tady příroda dělá divy s barvou. Mláďata se narodí světlá, v roce se přebarví načerno a při pohlavním dospívání se samička vybarví nasvětlo a sameček zůstane tmavý. Giboni bělolící jsou velmi ohrožení. V ZOO si můžete poslechnout i jejich typické zpěvavé volání.

Nejčerstvějším přírůstkem v liberecké ZOO jsou mláďata opiček drápkatých – kosmanů zakrslých.

Mláde gibona bělolícího není v srsti matky téměř vidět


autor: Lucie Fürstová
Spustit audio