Jak bylo v Jizerkách během prvního prázdninového víkendu?

Cílem výletníků během prvního prázdninového víkendu byla i horská střediska. Třeba z Bedřichova v Jizerských horách turisté vyrazili na pěší túry a na kola. Většina z nich přijela na jednodenní výlet, nebo na víkend.

 „Vystoupily jsme a hned jsme si daly pivečko. Budeme pokračovat na přehradu a rozmyslíme se,“ říká turistka Alena, která do Jizerských hor vyrazila společně s kamarádkami. Přijely autobusem a vystoupily na Maliníku, odkud budou pokračovat dál. Z místa vyráží taky cyklista Martin. „Chci jet tady po asfaltce, byť se dá jet lesem, ale jsem tady na silničním kole.“

Většina turistů, ať už pěších, nebo těch na kole přijela do hor na jednodenní výlet. „Čtrnáct kilometrů přes Hřebínek, Poledník do Oldřichova, tam končíme, jdeme na vlak,“ popisuje trasu turista Ondřej.

Se začátkem prázdnin do Bedřichova přijeli taky lidé na prázdninové pobyty. Oproti minulému roku jich je ale výrazně míň. „Přijede vlastně jenom šest lidí. Obsazenost je menší, začátek července je slabší než v minulých letech. Asi jedna třetina se vrací. Já jsem s cenou nehýbala vůbec, naopak jsem jim nabídla, že můžou do vířivky se slanou vodou zdarma,“ říká Jana Koucká, provozovatelka bedřichovského penzionu Jizerská Malina. Větší zájem očekává až v druhé půlce července. Podle ní klesá taky počet zájemců o pobyty se stravováním. Lidé podle ní vyhledávají spíš apartmány s kuchyňkou.

To potvrzuje Jan Dostál, který v Bedřichově provozuje apartmány U Dostálů. „Celé léto, vlastně i půlka září, už je pryč. My si ještě držíme týdenní pobyty, ale je pravda, že větší poptávka je po prodloužených víkendech.“ Pravidelně na takový byt jezdí i seniorka Marta Kašparová s kamarádkami. 

Spustit audio

Související