Jáchymovské údolí rozeznívá klapání vodních mlýnků. Tradici založili první lázeňští hosté

31. květen 2022

Lesy v okolí Jáchymova v Krušných horách patří k oblíbeným výletním cílům nejen lázeňských pacientů, ale i vyznavačů turistiky. Stezky mají různou délku i náročnost. K těm nejméně náročným patří trasa vedoucí do Údolí mlýnků, kde se na lesním potůčku točí a klape na šest desítek vodních mlýnků.

Do údolí dojdete z lázeňské zóny od největšího jáchymovského hotelu Radium Palace přibližně za 15 minut. Cesta vede okolo kavárny Belveder a pokračuje po široké lesní cestě až k potoku s mlýnky. Řada herních prvků, na které po cestě narazíte, dokazuje, že se jedná o vyhledávanou vycházkovou trasu pro rodiny s dětmi. Pohodlně tam za příznivého počasí dojedete i s kočárkem.

Vlastnoručně vyrobené mlýnky začali prý umisťovat na kaskádovitý lesní potůček první lázeňští hosté před více než sto lety. Podle pověsti byl hlavním důvodem milostný románek prožitý v lázních. Klapání mlýnku jim mělo zaručit i klapající vztah po návratu domů. Dětem se ale vypráví jiná legenda. Je o malém vodníčkovi, který nemohl usnout, a o tovaryšovi, který ho chtěl klapáním mlýnku ukonejšit.

Dnes se na toku lesního potůčku nachází více než 60 funkčních mlýnků všemožných velikostí, tvarů a barev. Jeden z nich je maketou těžební věže dolu Svornost, jiný je zase vyrobený z počítačových součástek, další připomínají perníkovou chaloupku či ruské kolo.

Největší z mlýnků má podobu dolu Svornost

O údržbu mlýnků se po dlouhá léta starají jejich autoři. Ruku k dílu ale často přiloží také návštěvníci. Každoročně tu také probíhá oblíbená akce „Otevírání mlýnků“, při které umisťují obyvatelé města na vodní tok mlýnky nové. Za poklidnou atmosférou horského potůčku a klapáním mlýnků je nejlepší se vypravit od jara do podzimu.

Spustit audio