Jablonec nad Nisou navštívil Krtek astronaut

20. březen 2016

V Jablonci nad Nisou se v sobotu (19.3.) milovníkům kosmonautiky a plyšáků představil Krtek Astronaut. Před pěti lety letěl do vesmíru spolu s Američanem Andrewem Feustelem na poslední misi raketoplánu Endeavour. Setkání s originálním krtkem, který propagoval Českou republiku ve vesmíru, zprostředkovali návštěvníkům veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour čeští astronomové.

Astronom Pavel Suchan ukázal záběry z letu raketoplánu, ve kterém letěl Krtek na oběžnou dráhu. „My jsme na Astronomický ústav Akademie věd České republiky dostali nabídku od amerického astronauta Andrewa Feustela, který v roce 2009 vezl písně kosmické. Ale když věděl, že poletí i v roce 2011, tak nabídl, že zase vezme něco sebou na palubu raketoplánu Endeavour. A tehdy jsme vybírali něco, co by bylo víc pro děcka. A vyhrál to Krtek, protože jsme na to navázali vzdělávacím projektem Do kosmu s Krtkem,“ řekl astronom Pavel Suchan.

„Předpisy NASA jsou poměrně přísné, takže se musel nechat ušít speciální Krteček z nehořlavých materiálů a aby byl samozřejmě co nejlehčí, protože tam každý gram hraje roli. Nicméně absolvoval s ním celý let. No a po návratu byl věnován americké ambasádě v Praze a tam odsud máme možnost si ho při zvláštních příležitostech vypůjčit,“ připomněl astronom Aleš Majer.

Pavel Suchan přiblížil, jak se asi cítí astronauti při letu raketoplánu. „Když jsem si já sám zkusil trenažér startu raketoplánu, tak to není nic příjemného. Člověk leží dvě, tři hodiny na zádech. Celé se to třese, ty přístroje máte rozmazané. Pak se to ale přehoupne, po těch 126 sekundách, na tu oběžnou dráhu a to se člověk dostane do toho stavu bez tíže a najednou je všude ticho a klid. Ale říkají sami astronauti, že to chvíli trvá, než se naučí se pohybovat v tom prostoru.“ Podle Pavla Suchana se podobně cítil i vesmírný Krtek.

Spustit audio