I Pepek Námořník by ocenil plněné žampiony se špenátem

Žampiony se pro vás mohou stát příjemným a zdravým zpestřením jídelníčku. A spolu se špenátem si můžete připravit hodně zajímavou kombinaci pro společnou večeři nebo oběd. A budete mít potom sílu jako Pepek Námořník.

Žampion (přesněji žampion dvouvýtrusý) je houba, které se česky říká pečárka. Existuje více druhů, nás však zajímá pouze ten z talíře. Nejčastěji roste v lesích i na polích a loukách. A naše území je pro něj ideální destinací. Ale pěstuje se také průmyslově a to po celém světě.

Špenát setý je druh jedlé krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Je to jednoletá rostlina. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován s perského Esfenaj.

Přes Sýrii a Arábii se špenát dostal do severní Afriky, odkud se dostává kolem roku 1100 do Španělska a dále se pak šíří po Evropě. První recepty, ve kterých se používá špenát, jsou dochovány v kuchařské knize z roku 1390.

Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karoten), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně.

A co budete potřebovat na plněné žampiony se špenátem?

16 velkých žampionů
1 balení mraženého listového špenátu
6 sušených rajčat
4 stroužky česneku
4 jarní cibulky (nasekané nadrobno)
1/2 sklenice strouhaného sýra
sůl
černý pepř
muškátový oříšek
rostlinný olej

Žampiony, houby, potraviny (ilustrační foto)

A postup přípravy této lahůdky:
Žampiony omyjeme, oloupeme a odřízneme nohu. Špenát rozmrazíme a necháme okapat v sítku.
Cibuli nakrájíme a orestujeme dozlatova na oleji. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a špenát. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vše spolu za stálého míchaní smažíme na mírném ohni. Ke konci smažení přidáme ještě na tenké proužky nakrájená sušená rajčata.
Žampiony naplníme špenátovou směsí, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme na 20 minut do předehřáté trouby na 180°C.

Špenát je chutným zdravý i krásný

Zajímavosti:

To, že existuje jedovatá muchomůrka zelená nebo červená, ví asi každý. Už ale méně lidí ví, že existuje i jedovatý žampion - žampion zápašný neboli pečárka zápašná. Po jeho požití můžete skončit v nemocnici na výplachu žaludku.

Existuje několik charakteristických znaků, podle kterých si zápašný žampion nelze splést s jedlým. Když zápašný poškrábeme na hlavičce nebo nožičce, okamžitě žloutkově zežloutne. Po chvíli ranka zašedne a vrátí se do matné podoby. Navíc jedlé žampiony krásně voní, většinou anýzem nebo po hořkých mandlích, nejedlý buď nevoní vůbec nebo voní po karbonu.

Špenát na pánvi

Špenát je populární listová zelenina, která se používátéměř ve všech světových kuchyních. Na rozdíl od svých robustnějších kolegů, jako je třeba kapusta (kterou si v jídle zaručeně s ničím nespletete), má totiž špenát velmi jemnou chuť. Je tedy snadné jej přizpůsobit chuti receptu podle potřeby.

Špenát je k mání celý rok, jeho sezóna však trvá od dubna do září. Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte až těsně před přípravou, jinak listy nasáknou vodou. Opláchnutí by mělo být důkladné ale krátké, aby se neodplavily živiny rozpustné ve vodě.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka