Houbaření se trochu hanlivě říká golf pro chudé. Houbařům to ale nevadí a připraví si skvělý guláš
Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u hub samozřejmě platí všeho s mírou.
Češi jsou národem houbařů. Houby tvořily součást jídelníčku našich předků již v pravěku a po celá staletí byly velmi oblíbenou ingrediencí v kuchyni.
Suroviny:
400 g hub - předvařených pokrájených čerstvých, 100 g uzeného špeku, 140 g rajského protlaku, hladká mouka, 2 cibule, česnek. 200 g papriky červené nebo žluté, sůl a pepř dle chuti, masový vývar,cukr
Postup:
Cibuli a špek pokrájíme na drobné kostičky a společně orestujeme dozlatova. Přidáme protlak a společně krátce orestujeme.
Pak vmícháme předvařené pokrájené houby, pokrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí vývaru. Necháme povařit asi 15 - 20 minut, dochutíme solí a pepřem.
Podle potřeby přidáme vývar a zahustíme moukou, rozmíchanou v trošce vody necháme krátce povařit a podáváme.
Houby byly často používány zejména v lidovém prostředí. V 18. a 19. století se připravovala bramborová polévka s houbami, jáhlová polévka s houbami, houbová omáčka na mnoho způsobů, houbový kuba (typický vánoční pokrm), nebo smaženice. A tato oblíbená jídla se v českých domácnostech připravují dodnes.
Související
-
Houbový guláš z hlívy ústřičné. Zdravá dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájeným masem v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka).
-
Vytáhněte pánev! Dnes si společně usmažíme do zlatova křupavé houbové omelety
Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do kterých lze přidat různé přísady. Směs se rovnoměrně rozlévá na rozpálenou pánev a při smažení už se nemíchá.
-
Milujete kuřecí řízečky? Zkuste si je udělat netradičně zapečené s houbami a smetanou
Řízky jsou snad jedním z nejoblíbenějších jídel pro děti i dospělé. Znáte někoho, kdo je nemá rád? Co tentokrát zkusit řízky zapéct s houbami a smetanou?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.