Hody kládou, keltská hudba i Spitfire. Takové byly Skotské hry na Sychrově

Muži v kiltech, modrobílé vlajky,  hody kládou a kamenem, ze všech stran znějící dudy, veselé pokřiky, tance a gastronomické speciality. Tak to vypadalo v sobotu v zámeckém areálu na Sychrově, který se stal dějištěm 19. ročníku Skotských her.

Zámek si pořadatelé Skotských her před lety vybrali hlavně proto, že bývalí majitelé - rod Rohanů - byli spřízněni se skotským královským rodem Stuartovců. A jaké byly disciplíny ve skotských hrách? Soutěžící například házeli padesátikilogramovým kamenem, šestimetrovou kládou nebo běhali s těžkými závažími v rukou.

Kromě soutěží tvořila hlavní program série koncertů a vystoupení českých i zahraničních skupin, které hrály různé varianty keltské hudby, nebo předvedly tradiční skotské tance. Vystoupily například skupiny Asonance, Caledonian Club, České srdce nebo Rebel Pipers.

Kromě her a koncertů si návštěvníci mohli prohlédnout automobilové veterány nebo ochutnat skotské speciality. Jednou z nich byl třeba haggis. „Když to hodně zjednoduším, tak haggis je vlastně jehněčí nebo skopový prejt. Podobně to vypadá, samozřejmě připravuje se to malinko jinak, dávají se tam jiné ingredience, ale pro lidi, kteří to neznají, to asi nejvíc připomíná,“ popsal pořadatel Skotských her Václav Rout. Návštěvníci akce také mohli ochutnat z více než 120 druhů skotské whisky.

V zámecké zahradě byly také k vidění nablýskané historické automobily, většinou britské výroby. Novinkou 19. ročníku Skotských her byla přesná maketa stíhacího letounu Spitfire. Létali s ním mimo jiné i piloti Royal Air Force. Tam sloužil jako radiotelegrafista i jeden z posledních českých žijících válečných hrdinů, pan Tomáš Lom, který i vystaveného letounu podepisoval knihu.

Vyprávěl i svůj příběh, jak ho od smrti zachránila náhoda. Byl původně přidělen k posádce kapitána Simeta, tam ale tehdy jednadvacetiletý Lom nenastoupil. Jeden z vojáků si s ním vyměnil místo u jiné peruti. Celá skupina kapitána Simeta poté zahynula při nehodě, on u jiné jednotky přežil.

„Nebejt toho andílka strážnýho, tak jsem zahrabanej někde v troskách letadla, nebo sežranej od rybek, kdybysme spadli do moře. Vtipný je to, že jsem z toho vyváznul a teďka ještě tady furt můžu tajtrlíkovat jako starej dědek,“ žertoval pětadevadesátiletý Tomáš Lom. Festival tradičně zakončilo vystoupení dudáka na zámecké věži.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související