Hluk na náměstí v Turnově překračuje limity, prokázaly testy. Vyřeší to asfalt?

V Turnově řeší, co s hlukem na náměstí Českého ráje. Denně tam projedou stovky, o víkendu i tisíce aut. Turnovské náměstí totiž není zdaleka jen místem, kde se lidé mohou potkat se sousedy a navštívit obchody.

Čtěte také

Poslední měření, které si vedení turnovské radnice nechalo zpracovat, ukázalo, že na tamním náměstí je překročený hlukový limit a to o dva decibely. Obyvatelé si už dlouhá léta stěžují na to, že náměstí nefunguje, jak by mělo; tedy jako klidné místo pro setkávání a pochůzky, ale je rušnou dopravní tepnou.

Kde je problém?

Hluk způsobují žulové kostky, kterými jsou vydlážděné nejen chodníky a pěší zóna, ale také silnice, které středem náměstí a po jeho okrajích procházejí. A jízda po kostkách tichá není. Největší problém je v zúženích, kde se náměstí potkává s ulicemi Hluboká a 5. května, tam je hluk nejsilnější, a velmi blízko silnice tam jsou bytové domy.

Řešení je několik

Oblast je městskou památkovou zónou. Jiný povrch se tam nehodí z estetického hlediska, hluk by ale mohl utlumit, řekl starosta Tomáš Hocke z Nezávislého bloku. Někteří zastupitelé by rádi viděli asfalt po celé délce silnic, které náměstím procházejí. Jiní zastupitelé se zase obávají toho, že když tam bude asfalt, tedy hladký povrch, budou auta jezdit rychleji než teď a bude to nebezpečné.

Na stole byl i obchvat

V minulosti radnice v Turnově řešila i možnost postavit novou cestu; nedaleko autobusového nádraží by se napojila přes Soboteckou ulici a ulici v Lukách okolo stadionu až k horní části ulice Husova, auta by se tak náměstí úplně vyhnula. Tento záměr ale nevyšel kvůli soukromým vlastníkům okolních pozemků. O tom, jaký bude další postup, by měli zastupitelé jednat na zasedání v dubnu.

autor: sas
Spustit audio

Související