Chytré kamery umí najít hledané osoby podle fotografie

Strážníky městské policie taky upozorní na střelbu, výbuchy, výkřiky nebo rozbíjení skla. V italské Boloni a českém Turnově.

Městská policie v Turnově začne brzy testovat chytré kamery, které umí rozpoznat osoby podle zadané fotografie. Město se zapojilo spolu s italskou Boloňou do projektu nadnárodní firmy, která vyvíjí moderní bezpečnostní technologie. Nové kamery mají ulehčit práci strážníkům například při hledání pohřešovaných osob nebo případných pachatelů trestné činnosti. 

Kamery jsou například na budově turnovského nádraží

Chytré kamery budou sledovat dění na náměstí Českého ráje a taky na vlakovém nádraží. Naše redaktorka Ivana Bernáthová zjišťovala, co na to turnovští říkají. Podle staršího muže, který právě vycházel z nádražní haly, se jedná o takzvaného „Velkého bratra“, který bude lidi šmírovat. Mladíkovi, pospíchajícímu na autobusové nádraží, kamery nevadí. Studentka, čekající na autobus, taky dává přednost pocitu většího bezpečí.

Jak uvedla nezávislá místostarostka Turnova Jana Svobodová, kamery umí upozornit i na střelbu, výbuchy, výkřiky a také rozbíjení skla. Strážníci tak mohou při sledování kamer v dispečinku reagovat okamžitě. Ochranu osobních dat má, podle místostarostky, zajištěnou Policie České republiky.

Spustit audio