Hledá krásu v ošklivosti. Fotograf, který vystavuje v Liberci, zachycuje šeď měst

Liberecká Oblastní galerie vystavuje velkoformátové fotografie německého fotografa Jürgena Grosseho. Na jeho snímcích nečekejte rozkvetlé stromy nebo krásné ženy. Opak je pravdou – Grosse hledá krásu okamžiku tam, kde ji jiní nevidí.

Krásu Grosse nachází například nejzanedbanějších městských zákoutích. Vše rozbité, nepěkné a oprýskané fotografa láká nejvíc. Při svých raních toukách Berlínem fotografuje staré fasády, domy skryté pod lešením i stavební ruch. Na liberecké výstavě, která je součástí Česko-německého kulturního jara, jsou ale i dvě fotografie z Prahy a Grosse našel inspiraci k fotografování i při své návštěvě Liberce.

Okouzlení libereckou Oblastní galerií

Snímky Jurgena Grosseho, který už víc než 20 let dokumentuje nezvyklá městská zákoutí, dostaly v Liberci velký formát – prý ho k němu zlákal rozsáhlý prostor podbazénové haly galerie s prosvěleným stropem. „To je výborná hala. To je ten důvod, proč jsem se rozhodl pro velké fotky. Sám dávám přednost malým formátům, ale pro tento prostor je potřeba použít velký formát. Nechtěl jsem tu žádné umělé osvětlení, protože to horní světlo všechno osvětlí rovnoměrně, nemohlo to být lepší,“ říká Grosse.

Velkoformátové fotky Jürgena Grosseho

Grosse si ještě před inastalací výstavy několikrát prošel Liberec a i tam našel místa, která ho zaujala stejně jako v Berlíně, a tak je zachytil svým foaparátem. „Jde mi tady o ty fasády. Zajímaly mě, dnes jsem fotil jednu, která je opravdu interesantní. Vysoký barevný dům – v popředí se starým domem…“

Chodím hodně brzy, jsem na cestách klidně třeba od pěti od rána. Nosím si s sebou fotoaparát, ale není to jen o focení – je to i o objevování...

Liberecké fotografie na výstavě logicky nejsou, mezí snímky berlínských zdí se ale ukrývají dva, které Grosse zachytil při své návštěvě Prahy. „Všechno ostatní je Berlín, ale tyto jsou z Prahy,“ říká umělec. Právě pražské fotografie hrály důležitou roli na jedné z Grosseho výstav. Mezi stovkami pohledů na Berlín se ne náhodou ztratily snímky českého hlavního města. „V Praze jsem měl 300 fotek v malém formátu a zamíchal jsem do nich dvě fotky z Prahy, lidé měli hádat, které to jsou,“ říká fotograf.


V Liberci taková hádanka na návštěvníky nečeká – to kvůli počtu a formátu fotografií. „Tady to nejde, není na to dost fotek,“ vysvětluje Grosse.

Na výstavu fotek Jürgena Grosseho mohou lidé do Oblastní galerie v Liberci zajít až do 3. září

Grosseho snímky vznikají při časných nekonečných toulkách městem. Hledá lešení, grafitti, nepěkná zákoutí, fasády, které ho samy osloví. „Chodím hodně brzy, jsem na cestách klidně třeba od pěti od rána. Nosím si s sebou fotoaparát, ale není to jen o focení – je to i o objevování,“ uzavírá fotograf.

Výstava Dočasné pohledy Jürgena Grosse bude v Oblastní galerii v Liberci přístupná až do třetího září.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio