Hejnický klášter otevírá nový galerijní prostor. První výstava tam připutovala z Karlovarska

Třicet mladých výtvarníků představuje výsledky společného tvoření v polní dílně ve vysídlené sudetské obci Mariánské skoky. Veřejná vernisáž je plánovaná na pátek 7. února.

Ve františkánském klášteře v Hejnicích je, kromě stále galerie, kde teď vystavují fotografové Frýdlantska, také nový výstavní prostor, v klášterních ambitech. Křížová chodba je vnitřním prostorem kláštera kolem rajského dvora, je krytá, v zimě vytápěná a je v ní mnoho barokních sloupů. „No a my jsme se rozhodli, že na těch barokních sloupech chceme zřídit galerii,“ říká kurátorka výstavy Lucie Nováková.

Hned na prvním sloupu je název výstavy: „Listy z Gasthausu“. V zaniklé sudetské obci vytvořili své experimentální grafiky mladí výtvarníci a výtěžek z jejich prodeje pak věnovali oživení tamního poutního místa. Všechny mají společný námět, Mariánské skoky, poutní místo a vysídlenou obec kde vznikly. Ani název výstavy není jen nahodilý. Jak prozradila grafička Alžběta Panochová, díla vznikla právě v bývalém „gasthausu“, tedy hostinci, kam výtvarníci jezdí tvořit.

První výstavu v novém galerijním prostoru františkánského kláštera v Hejnicích klášter si návštěvníci mohou prohlédnout až do 20. března 2020.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související