Frýdštejn má letos návštěvnické žně

Denní rekord 500 návštěvníků má v letošní sezoně zřícenina hradu Frýdštejn, jednoho ze tří hradů na Jablonecku. O některé památky je letos vyšší zájem než loni, přestože se zdražovalo vstupné.

„Nevyjímaje, jestli to je víkend nebo pracovní den, počet lidí odhaduji na 300 až 350 denně, což je hodně. Každého návštěvníka se zeptáme, odkud k nám přijel, dostane špendlík a zapíchne ho do mapky České republiky, kterou tady máme,“ říká kastelán Frýdštejna Ivan Sameš.

Loni za celou sezonu Frýdštejn, kde například natáčel Zdeněk Troška pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, navštívilo kolem 30 tisíc lidí. Někteří prohlídku spojí s návštěvou Malé Skály a skalního hradu Vranov, známého spíše jako Pantheon. S délkou téměř 400 metrů patří k nejkomplikovanějším skalním hradům v Čechách.

Vranov neboli Pantheon je oblíbený cíl turistů v oblasti Maloskalska

Na některých památkách v Libereckém kraji návštěvnost oproti minulému roku naopak klesla, jak potvrdila krajská mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. Třeba na hradech Bezděz a Grabštejn, na zámku Hrubý Rohozec nebo na dominantě Českého ráje, na Troskách. Může za to i teplé počasí, kdy lidé raději upřednostní koupání.

Národní památkový ústav musel kvůli vyšším cenám energií plošně zdražit vstupné. Zdražovalo se ale i na nestátních památkách a přesto na nich evidují vyšší návštěvnost než v minulém roce, například na hradu Valdštejn na Turnovsku. Počty návštěvníků jsou tak dokonce srovnatelné i s dobou před covidem v roce 2019, jako na hradě Houska na Českolipsku.

autoři: Johana Tománková , alv
Spustit audio

Související