Frýdlant: Valdštejnské slavnosti přinášejí i dopravní omezení

17. květen 2019 08:33

Frýdlant o tomto víkendu ožije Valdštejnskými slavnostmi. Kulturní akce ale omezí vjezd do centra města i vstup na hlavní náměstí.

Auta nevjedou do centra Frýdlantu od dnešního rána 17. května až do nedělní 19. hodiny. Město zároveň na webu požádalo obyvatele, aby z místa se svými auty odjeli. Zavřené bude hlavní náměstí a také okolní ulice. Omezení čekají i úsek silnice první třídy číslo 13, a to vždy v sobotu odpoledne a neděli odpoledne. Podle policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové je to kvůli historickému průvodu: „Omezení budou z důvodu procházejícího průvodu účastníků, kteří se budou přemisťovat z centra města na místo bitvy Valdštejnských slavností.“

Parkování? U nádraží

Do placené zóny festivalu – na náměstí a do okolí, se tento víkend lidé dostanou většinou jen s náramkem. Za celé tři dny se platí vstupné 250 korun.

Návštěvníci budou moci zaparkovat kousek od centra dění – u nádraží. Záložní parkoviště vyznačí organizátoři v areálu takzvaného Podzámčí na odstavné ploše u autokempu a vedle cvičiště hasičů. Parkování bývá problém, akce totiž obvykle přiláká kolem 30 tisíc návštěvníků.

Lidé se můžou těšit i na oblíbenou historickou bitvu. Na louce za restaurací Na Rozcestí se střetne 690 vojáků. Bitva je přichystaná na sobotní 16. hodinu a nedělní 14. hodinu. Letošními novinkami slavností se stala například lazebna v historickém vojenském stanu nebo upomínková mince s motivem slavného vévody Albrechta z Valdštejna, po kterém se slavnosti jmenují. Právě ten koupil v 17. století frýdlantské panství, za doby jeho vlády oblast významně hospodářsky vzkvétala.

Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu
autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související