Františka Peterku dnes v Liberci vyprovodí do hereckého nebe

V slzavé údolí se dnes 1. prosince v poledne promění nejen Krkonoše, ale i Jizerské hory a liberecký Ještěd. Rodina, přátelé a fanoušci se naposledy loučí s legendárním představitelem pohádkového Krakonoše Františkem Peterkou. Herec známý i z řady českých filmových komedií zemřel minulý týden ve věku 94 let.

Díky komediím jako Jáchyme, hoď ho do stroje, Zítra to roztočíme, drahoušku, nebo Co je doma, to se počítá, pánové – těch filmů bylo na osm desítek – se František Peterka nesmazatelně zapsal do paměti českých filmových diváků.

Nezapomenutelná je samozřejmě jeho postava Krakonoše v Krkonošských pohádkách ve večerníčkové televizní sérii. V pohádce neustále trestal za zlotřilosti Trautenberka. Vladimír Rezek z Harrachova právě Trautenberka při nejrůznějších slavnostech často zpodobňuje a díky této roli se s Františkem Peterkou zkamarádil. „Když jsme mu byli blahopřát k narozeninám, asi jsem mu tak padl do oka, že na mě pořád hleděl, a pak, když jsem mu přál, mi zmáčknul ruku a řekl mi ‚Trautenberku, Trautenberku, po několikáté tě varuju, abys byl slušnej člověk‘.“

Náročné Krkonošské pohádky a veselé vzpomínky na Krakonošovu fajfku

Kamarády František Peterka rád bavil historkami z natáčení. „Když natáčeli Krkonošské pohádky, překvapilo nás, že je neměl rád, protože navečer ho vezli do Prahy na natáčení, celou noc natáčel, ráno ho v 8 přivezli domů, on si trošku zdříml a už utíkal na 10. hodinu na zkoušku,“ vzpomíná Vladimír Rezek a pokračuje: „Úsměvné bylo, když nám jako nekuřák vyprávěl o tom, jak musel jako Krakonoš kouřit tu fajfku. Ten záběr se povedl až po čtvrté nebo po páté. Vždycky musel rozdýmat fajfku a u toho překračovat hory. Přitom se chytil pláštěm – jednou za hřebík, podruhé za prkno.“

„Když už fajfku dýmal po třetí, už mu bylo zle a říkal ‚já už to nedotočím‘. A pak vzpomínal slovy ‚oni ti dobráci mi nacpali fajfku tabákem z Bulba, nejsilnějším tabákem, který byl v té době na trhu,“ uzavírá Rezek.

Na Františka Peterku dnes při posledním rozloučení budou vzpomínat i jeho kolegové z libereckého divadla F. X. Šaldy, kde hrál několik desítek let a ztvárnil na této scéně na 250 rolí. Právě díky kamarádům z divadla mohl ještě před čtyřmi lety ve věku 90 let na své domovské scéně vystoupit a zavzpomínat si na svůj bohatý herecký život.

Spustit audio