FOTONÁVOD: Šťáva z květů černého bezu

19. červen 2020

Červnový recept nám předala naše redakční kolegyně. Jak sama říká, z tohoto množství udělá dvě lahve, které uchovává v lednici a s rodinou popíjí hned. Zbytek nalije do malých plastových lahviček, zamrazí a „užívá“ po celý rok. Tedy dokud zbyde.

Natrháme bezové květy, netrháme po dešti, chceme z nich i pyl a ten by byl spláchnutý, možná by to ale vyhovovalo alergikům. Sbíráme na místech mimo silnice a město. Další postup je ve fotogalerii:

Šťávu mírně prohřejte, nevařte. Jde jen o to, aby se cukr rozpustil. Lze použít i třtinový cukr, sirup je pak ale tmavší, má jinou chuť, a, pokud ho chcete dlouho skladovat, může se spíše kazit. Pokud se utvoří pěna, znovu přeceďte přes plátno. Lijte ideálně trychtýřem do skleněných nádob předem vypařených vroucí vodou.

Dobrou chuť a krásné letní dny se vzpomínkou na rozkvetlé voňavé bezy.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.