FOTOGALERIE: Stavba Centra urgentní medicíny v Liberci pokračuje bez větších problémů

18. leden 2024 14:03

Dělníci už v areálu Krajské nemocnice Liberec zbourali původní budovu interny i další objekty, které nahradí nový pavilon a parkovací dům. Jak to na staveništi vypadá na začátku ledna 2024, se byla podívat redaktorka Jana Pavlíčková.

V novém pavilonu bude například urgentní příjem, operační sály, kardiocentrum a transfuzní a radiologické oddělení. Součástí pavilonu bude i nový parkovací dům pro návštěvníky nemocnice, měl by být hotový na konci roku 2024. Jeho kapacita bude 330 míst. Většina z nich je určená pro veřejnost. Nemocnice teď hledá optimální nastavení cen za parkování, aby parkovací dům v centru města sloužil hlavně potřebným.

Na stavební práce na novém Centru urgentní medicíny dohlíží i Úřad pro civilní letectví. Na okraji staveniště v areálu krajské nemocnice stojí věž heliportu pro přistávání letecké záchranné služby.

Počátkem února se mají na staveništi objevit první 2 z celkem 4 výškových jeřábů. Jejich pohyb musí být podle hlavního inženýra stavby Petra Šmakala koordinovaný tak, aby neohrozil přistávání nebo vzlet záchranářských vrtulníků.

„S úřadem jsou stanoveny bezpečnostní podmínky, činnost jeřábu bude koordinována s provozem letecké záchranné služby. Jeřáby budou postaveny tak, aby jejich ramena nezasahovala do ochranného pásma heliportu,“ řekl.

Kvůli stavbě musela také Krajská nemocnice v Liberci přesunout vchod do pavilonu D. Místo z Jablonecké ulice se teď do něj vchází z ulice Kristiánova. V pavilonu D je umístěna čelistní a obličejová chirurgie, stomatologická pohotovost, oční oddělení, centrum následné péče a oddělení ORL. Po dobu stavby je nový vchod v provizorním režimu.

Stavba (k lednu 2024) trvá tři čtvrtě roku. Centrum urgentní medicíny má být hotové v polovině roku 2026.

Spustit audio

Související