FOTO: Pohled na silnice z policejního autobusu

12. červen 2020 08:00

Řidiči na Liberecku se v pondělí 8. června mohli na silnicích potkat s policejním autobusem. Ten den probíhala dopravně bezpečnostní akce zaměřená na věnování se řízení, a byl u toho pracovní tým „TOP SPEED TEAM“.

Akce byla zaměřena na dálnici č. D10 a na silnici pro motorová vozidla č. I/35 a účastnilo se ji celkem 12 dopravních policistů. Policisté odhalili během akce 54 dopravních přestupků, za které uložili pokuty na místě v celkové částce 27000 Kč. Nejčastěji se jednalo o nepoužití bezpečnostních pásů a telefonování za volantem. Policisté se zaměřili hlavně na způsob jízdy řidičů nákladních vozidel, zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích, používání povinného bezpečnostního pásu, předměty bránící ve výhledu z vozidla, telefonování za jízdy, respektování dopravního značení, technický stav vozidel a další formy nevěnování se řízení.

„Pro monitorování a dokumentaci dopravních přestupků řidičů nákladních vozidel je využíván autobus, ze kterého policisté skrytě natáčejí protiprávní jednání řidičů v silničním provozu v průběhu jeho jízdy po silnici č. I/35 a dálnici č. D10. Autobus s výhodou využívá nadhledu a výhodného pozorovacího úhlu policistů pro dokumentaci protiprávního jednání řidičů nákladních vozidel na videozáznam, jelikož některá protiprávní jednání řidičů nákladních vozidel nelze za jízdy z osobního motorového vozidla Policie ČR dokumentovat, protože řidiči nákladních vozidel jsou před pohledem policistů obvykle ukryti ve vysoko nad zemí položené kabině nákladního vozidla.

Policisté odhalili víc než 50 přestupků

V případě zjištění protiprávního jednání, je informace o zadokumentovaném přestupku předána policejní hlídce za autobusem, touto hlídkou je přestupkové jednání ihned řešeno. Policejní hlídka vždy zastaví řidiče vozidla na bezpečném vhodném stanovišti, provede dechovou zkoušku pro vyloučení ovlivnění řidiče alkoholem a projedná zjištěné protiprávní jednání řidiče", uvedl kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Z policejního hlášení:

V jednom případě řešili policisté jízdu v protisměru. Kolem krátce před sedmou hodinou večer volalo na tísňovou linku 158 několik řidičů, že se na silnici I/35 ve směru od čerpací stanice Moll u obchodního centra Nisa na Děčín pohybuje osobní vozidlo Renault v protisměru. Řidič projel v protisměru i libereckým tunelem a následně sjel na čerpací stanici Shell v ulici Žitavská, kde jej dostihly policejní hlídky začleněné do akce. Řidič celkem ujel v protisměru 3 km. Policisté provedli u řidiče orientační dechovou zkoušku na alkohol, která byla pozitivní, s naměřenou hodnotou 0,7 promile. Řidiče na místě zadrželi a následoval je na policejní služebnu obvodního oddělení Liberec - Centrum. Policisté případ nyní šetří jako přečin „obecné ohrožení z nedbalosti".

Zdroj: Krajské policejní ředitelství Libereckého kraje

Nehodovost

Nesprávný způsob jízdy byl v období od ledna do května 2020 na území Libereckého kraje nejčastější hlavní příčinou dopravních nehod. Z celkového počtu 1 714 šetřených nehod v Libereckém kraji byl nesprávný způsob jízdy hlavní příčinou v 871 případech, při těchto nehodách bohužel zemřeli 3 lidé, 5 jich bylo zraněno těžce a 120 lehce. „Z těchto důvodů bude dokumentace přestupků řidičů nákladních vozidel za použití autobusu využívána i nadále, tento způsob dokumentace se osvědčil a přispívá k větší bezpečnosti a plynulosti silničního provozu", doplnil kpt. Ing. Jan Frieser.

autor: reČRoL | zdroj: Krajské policejní ředitelství Libereckého kraje
Spustit audio

Související