Fotí v kleče na zemi. Jeho fotky nabízejí perspektivu mravenců

1. listopad 2017 16:46

Liberecká Oblastní galerie představuje ve své Galerii Nika snímky přírody Michaela Čtveráčka. Cyklus nazvaný Ke světlu fotil liberecký fotograf neobvyklým způsobem. Na černobílých zvětšeninách ukazuje rostliny kolem nás tak, jak je sami vidět nemůžeme.

„Všechny fotografie vznikají z podhledu, jsou to velmi nestandardní pohledy,“ říká kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová a pokračuje: „Je to velký experiment, protože podhledy vyvolávají různé pocity, jedním z nich je návrat do dětství, když je člověk malý a všechno je nad ním.“ 

p_20171024_111603.jpg

Ke světlu. Tak zní název výstavy. „I ty zvětšeniny jsou vytvořeny světlem. Jak dopadem světla na čip fotoaparátu, tak osvětlením barevného papíru,“ vysvětluje autor.

„Fotografie vznikají většinou poklekem na zem,“ vysvětluje autor Michael Čtveráček, který je vždy finálním záběrem překvapený. „Snímků je na stovky, možná na tisíce a vznikají nahodile. Pak je vybírám, to už je filtr lidského vnímání.“ Umělec pořizoval své snímky v Jeseníkách, v západních Tatrách, ale i v našem regionu. „Krajina, kterou procházím, je u nás v Jizerských horách, na Ještědu nebo na Frýdlantsku.“ 

Výstava černobílých snímků Michaela Čtveráčka potrvá až do konce letošního roku. Pokud vás zaujala, můžete si ji přesně za měsíc, 30. listopadu prohlédnout ve společnosti autora. Liberecký fotograf pořádá její komentovanou prohlídku.

autoři: Lucie Fürstová , Jaroslava Mannová

Související