Festival svobody: Tisíce zvonů a v rozhlasovém éteru Modlitba pro Martu

17. listopad 2019 12:39

Píseň s textem na motivy Jana Amose Komenského vznikla pro televizní seriál. Martu Kubišovou dostala na „černou listinu“, textař Rada emigroval do Austrálie.

Je 21. listopadu 1989 a, do té doby zakázaná, zpěvačka Marta Kubišová zpívá plnému Václavskému náměstí z balkonu Melantrichu: „Ať mír dál zůstává s touto krajinou…..“

Je 17. listopadu 2019 a Česko si připomíná revoluční události před 30 lety. V symbolický čas, v 17:11, se ve všech městech a obcích rozezní zvony. A ve stejný čas bude Modlitba pro Martu znít rozhlasovým éterem – stanicemi Českého rozhlasu Radiožurnál, Dvojka a všemi regionálními stanicemi. Připojí se i řada soukromých stanic a to i ze Slovenska.

Modlitba pro Martu je česká píseň z roku 1968 zpívaná Martou Kubišovou, která se po vojenské okupaci 21. srpna stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. V době normalizace bylo zcela zakázáno její vysílání v rozhlase a v televizi.
Píseň s původním názvem Modlitba vznikla v roce 1968 pro populární televizní seriál Píseň pro Rudolfa III. Hudbu složil Jindřich Brabec, text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada. Dva dny po okupaci ji Marta Kubišová nazpívala v nahrávacím studiu Čs. televize, na magnetofonovém pásku byla následně dovezena do Československého rozhlasu a poprvé se tak dostala k posluchačům. Na podzim 1968 pak byla Modlitba pro Martu odvysílána v seriálu Píseň pro Rudolfa III. a později například i v programu Gramohit 68.
Píseň se pro Petra Radu stala svým způsobem osudnou - po letech zákazů a nátlaku emigroval do Austrálie a natrvalo se vrátil až v roce 1990. Modlitba pro Martu zazněla během demonstrací v průběhu sametové revoluce na Václavském náměstí v podání Marty Kubišové.

autor: reČRoL | zdroj: Festival svobody
Spustit audio

Související