Farmáři přijeli vyjádřit kritiku státní i unijní zemědělské politiky na hraniční přechod v Hrádku nad Nisou

23. únor 2024 08:33

Česko má za sebou další protesty zemědělců proti evropské i státní zemědělské politice. Na kolony desítek traktorů mohli řidiči ve čtvrtek 22. února 2024 narazit také v Libereckém kraji. Na hraniční přechod v Hrádku nad Nisou zemědělci přijeli z různých míst regionu.

Čtěte také

Část zemědělců ohlásila na čtvrtek 22. února protestní akci na hranicích. Nelíbí se jim například dopady takzvané zelené dohody, kterou schválily státy Evropské unie a hlavně dovoz z třetích zemí mimo Evropskou unii.

Někteří zemědělci Českému rozhlasu řekli, že sice chápou situaci například na Ukrajině, ale kvůli dovozu tamních plodin se snížily ceny komodit na trhu.

Zelená dohoda a s ní související dopady na obor pro zemědělce zase znamenají nárůst byrokracie, nutnost vysazovat protierozní remízky, nebo povinnost větších farmářů nechávat každoročně část polí ladem, aby si půda odpočinula.

Protest farmářů na hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou 22. února 2024

V Libereckém kraji se zemědělská technika soustředila na hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou, který na asi hodinu zablokovalo zhruba sedmdesát zemědělských strojů, nejvíc jich přijelo z Brniště, kde bylo jedno ze shromaždišť, další přijely od Liberce.

Na protest dohlížela také policie. Mluvčí Vojtěch Robovský před protestem uvedl, že jsou připraveni řešit případná protiprávní jednání. Pořadatel akce s policií na přípravě protestní jízdy spolupracoval. K příjezdu na místo se například vybíraly takové silnice, kde by kolona pomaleji jedoucí zemědělské techniky nezpůsobila dopravní kolaps.

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL později odpoledne ocenil klidný průběh protestů. Uvedl, že s některými výhradami farmářů souhlasí. Požadavky na změny chce v pondělí 26. února představit na mimořádné radě ministrů zemědělství v Bruselu. Do konce února 2024 chce taky oznámit případné úpravy zemědělské politiky v Česku.

Protestní akci zemědělců v Libereckém kraji sledoval redaktor Jiří Jelínek, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související