Do Liberce přijeli protestovat farmáři z regionu. Aktuální zemědělská politika podle nich není udržitelná

8. únor 2024 14:19

Protestní jízdou s traktory chtěli zemědělci v Liberci vyjádřit nespokojenost s energetickou politikou vlády a se zásahy Evropské unie do zemědělství. V úterý 6. února 2024 protestovali v České Lípě a ve čtvrtek 8. února přímo v krajském městě.

Čtěte také

K budově Státního zemědělského intervenčního fondu v Liberci přijelo na 70 traktorů. Dopravu výrazně neomezily. Většinu jich jejich majitelé zaparkovali u Krajského úřadu Libereckého kraje v ulici U Nisy. Úředníci na ně čekali před budovou a převzali si od nich požadavky.

Zástupce protestujících Pavel Cihlář ze zemědělského obchodního družstva Brniště Českému rozhlasu řekl, že mu úředníci přislíbili, že požadavky předají řediteli zemědělského fondu. „Hlavní důvod je, že se nám rapidně zhoršila ekonomická situace v oboru. Potřebujeme, aby se nad tím v Praze zamysleli a aby snížili byrokracii, kterou na nás nakládají,“ dodal.

Protestní jízdou chtějí farmáři z Libereckého kraje podpořit nejen tuzemské zemědělce, ale i ty, kteří protestují v celé Evropské Unii. Podle nich je situace na evropském trhu kritická.

Farmáři kritizují zásahy Evropské unie do zemědělství; například to, že mají povinnost nechat část úrodného pozemku ladem. Požadují po vládě, aby víc podpořila zemědělskou výrobu a přestala ji omezovat. Dalším problémem jsou podle nich ceny potravin ve velkých obchodních řetězcích. Požadují, aby se potraviny vypěstované v Česku neprodávali tak draho.

Zemědělci jsou nespokojení dlouhodobě. Impulsem k protestu ale mohlo být pravděpodobně zvýšení daně z obhospodařovaných pozemků.

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL o situaci ve čtvrtek 8. února diskutuje v Karlovarském kraji v Sokolově s regionálními podnikateli a zemědělci.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související