Do ulic celého Česka míří tříkráloví koledníci

6. leden 2010

Koledníci tříkrálové sbírky můžou dnes zaklepat také přímo na dveře domácností. Je totiž svátek Tří králů, kteří podle legendy přinesli dary Ježíšovi do Betléma.

Děti v přestrojení za ně chodí letos už podesáté s kasičkami a vybírají peníze pro nemocné, seniory nebo matky v nouzi. Například v hlavním městě se koleduje od druhého do jedenáctého ledna.

"V Praze chodíme hlavně na ulici, do metra nebo do obchodních domů. Zkoušíme také někdy odpoledne jít a zaklepat na domácnosti, i když musím říct, že v Praze na to lidé nejsou zvyklí," říká ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec.

Dříve koledovali kantoři

Jiné zvyky jsou třeba ve Všeni na Turnovsku. Starou lidovou tradici tam před šestnácti lety obnovila tamní škola. Děti ze školy obejdou vesnici, zazvoní, zahrají a zazpívají.

Dříve podle etnografky Vladimíry Jakoubijové koledovali hlavně kantoři. "Byla to pro ně příležitost přivydělat si. Ale koledoval například kostelník s ministranty. Později se to proměnilo v dětskou koledu," připomněla.

Dnešním dnem zároveň končí dvanáctidenní období Vánoc. Tříkrálový svátek je zároveň dnem, kdy se světila tříkrálová voda a tříkrálová křída, se kterou chodili koledníci a psali na dveře letopočet a známá tři písmena K+M+B - tedy Kašpar, Melichar a Baltazar.

autoři: Milan Brunclík , lej , ak
Spustit audio