Do příchodu zimy se po Krkonoších pohybují místo turistů dělníci a cestáři

23. září 2023 13:04

Turisty v Krkonoších vystřídali cestáři a dělníci. Správa KRNAP čekala, až skončí hlavní letní sezóna, a začala s opravami cest a budováním povalových chodníků. Většina tras uzavřena není, turisté ale musí být v těchto místech opatrní a dbát pokynů pracovníků stavby. 

„Byla tady taková klopená zatáčka, samozřejmě ve zdejších podmínkách hodně vlhká. I já jsem si tady nejednou rozbil ústa,“ říká Michal Štěpánek, strážce Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Dostali jsme se na nový povalový chodník, protože ten starý bylo zapotřebí vyměnit. „Je to chodník na jediné cestě mezi Tetřevkami a Hrnčířskými boudami. Starý poval už tady dosluhoval," říká Michal Štěpánek. „Zrovna v této části, kde jsme, to bylo nebezpečné. Protože to byla taková nakloněná rovina v těchto vlhkých podmínkách velice kluzká a pro turisty nebezpečná.

Sami vidíme, že chodník je udělán z modřínového dřeva. „Modřín je určitě na tyto stavby lepší, vydrží v terénu déle. Má delší životnost.

Teď je potřeba, aby strážci přírody zlikvidovali zbytky starého povalového chodníku. „Je nutné odtud ten starý poval odvézt.

Pokud se teď vydáte do Krkonoš, můžete narazit na cedule s nápisem: Cesta se opravuje

Kromě okolí Tetřevích bud se pracuje také na dalších místech v Krkonoších. „Aktuálně pracujeme na přeložce turistického chodníku nad Davidovkami, kde modrá turistická cesta vedla klidovým územím a teď se překládá blíže k silnici, říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Čtěte také

„Zajímavá stavební akce, kterou už nyní mohou návštěvníci spatřit, je například úpravy Idiny cesty nad Černým Dolem. Kde jsme přes podmáčenou lokalitu udělali povalový chodník. V jednom místě, kdy byl strmý svah, jsme museli udělat i povalové schody. A to není úplně standardní stavební akce, dodává Radek Drahný.

Se spoustou prací se čekalo až skončí hlavní letní turistická sezóna. „Jak skončí prázdniny, tak je méně turistů," říká Štěpán Votava, strážce KRNAP.

„V letních měsících jsou hory plné návštěvníků. A kolize stavebních prací a turistického ruchu by přirozeně byly na pořadu dne, vysvětluje Radek Drahný.

Veškeré tyto práce v Krkonoších je zapotřebí stihnout do příchodu zimy.

Spustit audio

Související