Krkonošský národní park opraví skoro sto kilometrů cest, turisté ale omezení nepocítí

26. květen 2014

Správa Krkonošského národního parku letos plánuje opravit 97 kilometrů turistických cest. Část z nich loni poškodila povodeň, další rekonstrukce byly v plánu dlouhodobě. Většina oprav potrvá do podzimu příštího roku, turisté se ale s výraznými komplikacemi nesetkají.

Povodeň loni v červnu poškodila nebo úplně zničila cesty, turistické chodníky a koryta některých řek. Opravy škod začaly v loňském roce a letos práce pokračují. Krkonošské cesty procházejí nejrozsáhlejší rekonstrukcí za několik posledních let.

„Probíhá oprava čel, jímek propustí, parapetů, zpevňování příkopů. Máme tady osm zaměstnanců, kteří se pohybují po cestě, a dva bagry, “ popisuje jednatel stavební firmy provádějící opravy Otakar Šubrt.

Po dobu oprav je Černohorská cesta nedaleko Janských Lázní zavřená pro auta a cyklisty. Pěší turisté ale kolem stavbařů bez problémů projdou.

„Cesta přijde zčásti vyfrézovat a stávající povrch bude nahrazen novým asfaltem,“ upřesňuje Šubrt.

Rekonstrukce probíhá i na dalších místech Krkonoš. Lidé se významných omezení obávat nemusejí, říká Radek Drahný ze správy parku.

„Když turisté přijdou do úseku, kde budou dělníci pracovat, budou moci projít po kraji cesty, lesa nebo po kraji louky. Nikdy se nedostanou do situace, že přijdou do slepé uličky, takže by se museli vracet,“ dodává Drahný.

Během letošního roku projde rekonstrukcí 97 kilometrů krkonošských cest. Opravy by měly skončit na podzim příštího roku. Náklady bezmála 150 milionů korun zaplatí z osmdesáti procent EU.

Podrobné informace o opravách a omezeních najdou lidé na stránkách Správy KRNAP, kde jsou problémové úseky barevně označeny.

Povodně poničily i národní park v Krkonoších - Svoboda nad Úpou
autoři: PLE , ako
Spustit audio