Do liberecké nemocnice jen přes kontrolní stan

V Krajské nemocnici Liberec přijali od neděle 15. března nová ochranná opatření. Všichni pacienti musí při příjmu projít speciální kontrolou. Na podrobnosti jsme se ptali mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře.

Čtěte také

Česko kvůli šířícímu se koronaviru vyhlásilo ve čtvrtek 12. března nouzový stav a vláda v neděli 15. března v noci dokonce dala do karantény celou zemi. Proti zavlečení infekce se musí bránit všude, snad nejvíc je to potřeba přímo ve zdravotnických zařízeních. Pokud se totiž nakazí zdravotník, musí do karantény celé oddělení a o pacienty se nemá kdo a kde postarat. Opatření proto přijala i Krajská nemocnice Liberec. Podrobnosti upřesnil mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Žádáme všechny, kdo jdou do nemocnice, aby opravdu prošli třídícím stanem, kde budou zkontrolováni a dostanou kartičku. Upozorňujeme, že bez kartičky se nedostanou do areálu nemocnice, ani do budov A a B, a nebudou ošetřeni.
mluvčí KNL Václav Řičář

Jak a kde kontroly probíhají

Pacienti, kteří do nemocnice přicházejí, musí projít takzvaným „třídícím stanem“, je umístěný před budovou pavilonu B, ze strany od porodnice, respektive od dialýzy. Každý pacient si musí před vstupem do stanu vydezinfikovat ruce, pak mu zdravotníci změří teplotu a příchozí také odpoví na několik otázek, aby se vyloučilo, že není pro pohyb po nemocnici rizikový; tedy, že se například nevrátil z rizikové oblasti, nebo se nestýkal s lidmi, kteří jsou v karanténě, nebo přímo nakaženi, řekl Václav Řičář.

Vstup do třídícího stanu před Krajskou nemocnicí v Liberci

Týká se kontrola všech?

Podle Václava Řičáře se kontrola dotýká téměř všech příchozích; pacienti mířící na infekční a kožní oddělení do budovy v Husově ulici tam mohou jít přímo. „Žádáme všechny, kdo jdou do nemocnice, aby opravdu prošli třídícím stanem, kde budou zkontrolováni a dostanou kartičku. Upozorňujeme, že bez kartičky se nedostanou do areálu nemocnice, ani do budov A a B a nebudou ošetřeni,“ dodal Řičář.

Když kontrola odhalí podezření na nákazu 

Pokud někoho s podezřením na nakažení novým koronavirem při kontrole v třídícím stanu odhalí, pošlou ho zdravotníci na infekční oddělení, kde se podrobí kontrolnímu testu a potom ho s největší pravděpodobností pošlou do domácí karantény, uvedl Václav Řičář.

Třídící stan před KNL

Další ochranná opatření v nemocnici

„Z budovy B jsme přesunuli odběrovou místnost, pro ty, kteří si chodí nechat odebrat krev, kvůli vyšetření v laboratoři, do budovy na Husově ulici, kde byla výdejna léků,“ upřesnil Václav Řičář.
Nemocnice také výrazně omezila parkování ve svém areálu nemocnice, výjimku mají jen nepohybliví pacienti. Zavřená pro veřejnost je také jídelna KNL Cateringu v nemocnici; mohou tam chodit jen zaměstnanci nemocnice.

Ostatní nemocnice v kraji

Všechny nemocnice v Libereckém kraji ruší až do odvolání veškerou neakutní, tedy odkladnou péči. Na svém Facebooku o tom informoval hejtman Martin Půta z SLK. Týká se to nejen operačních výkonů, ale i naplánovaných vyšetření v ambulancích a poradnách.

autoři: mib , alv , Pavel Kudrna , Jana Pšeničková
Spustit audio

Související