Do Evropského parlamentu volili i ve věznici Rýnovice

V Česku druhým dnem pokračují volby do Evropského parlamentu, ve kterých lidé vybírají jednadvacet europoslanců. V Libereckém kraji se volí v pěti stech osmdesáti třech volebních místnostech. Jedna z nich je i ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Odsouzení tam už odvolili.

„V našem obvodu je šest set osmdesát tři voličů, ale ve věznici je nahlášených asi sto vězňů, kteří se přihlásili k volbám a chtějí volit,“ uvedl v pátek předseda tamní volební komise Petros Kalpakcis. U voleb ve věznici nebyl poprvé. Podle něj tam s volbami nikdy problémy nejsou.

„Spíše humorné příběhy. Na zadních stranách volebních lístků se vyskytují určité vzkazy nebo poselství,“ přiblížil Petros Kalpakcis. Hlasy na takto popsaných lístcích podle něj i tak platí, protože komise vyhodnocuje jejich přední strany.

Volby do Evropského parlamentu ve věznici Rýnovice

Ve věznici Rýnovice mělo původně přijít k volbám devadesát devět vězňů, devět z nich si to ale nakonec rozmyslelo. Podle jednoho z těch, kteří nakonec k urně dorazili, byli o volbách informováni všichni.

„Dostali jsme volební lístky, měli to na nástěnce. Každý odsouzený si mohl přečíst, koho si může vybrat, koho může volit,“ popsal jeden z volících vězňů Karel Gorol. Volit do Evropského parlamentu se rozhodl proto, aby byl v České republice pořádek. Zlepšení situace v zemi si od voleb slibují i další voliči z rýnovické věznice.

„Jdu volit, protože to je moje právo a chci taky, aby naše děti měly nějakou budoucnost. A jsem také rád, že jsme v Evropské unii,“ vysvětlil svou motivaci jeden z vězňů Viktor Hašek.

„Já si myslím, že by měl jít volit asi každej, ne? Aby se s tímhletím něco dělalo, tady v tý Český republice. Vždyť je to hrůza,“ sdělil další z odsouzených Jakub Klátil.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio