Do České Lípy se těším, zahraji i na housle, které vznikly v době zrodu skladeb, slibuje virtuos Svěcený

Tříkrálovému koncertu 5. ledna 2024 v Jiráskově divadle v České Lípě budou vévodit housle. Předního českého houslového virtuosa Jaroslava Svěceného doprovodí cembalistka Jitka Navrátilová. Zahrají i Johana Švejnohová a David Mašek ze ZUŠ Česká Lípa.

Čtěte také

„Jsou to hlavně data, je neuvěřitelné, kolik skladatelů má ve svých datech čtyřku, Bedřich Smetana se narodil v roce 1824, zemřel v roce 1884, má výročí. Antonín Dvořák zemřel v roce 1904. Podstatné ale je, že ta hudba je nádherná, a že i po 100, i po 200, v případě barokních autorů i po 300 letech má pořád co říct,“ říká k roku 2024 jako Roku české hudby houslista Jaroslav Svěcený.

Houslový virtuos se představí 5. ledna od 19 hodin v Jiráskově divadle v České Lípě společně s cembalistkou Jitkou Navrátilovou.

„Do České Lípy se těším, je to už nějaká doba, co jsem tam nehrál. A je skvělé, že budu hrát zrovna v Jiráskově divadle s jednou z nejlepších českých cembalistek vůbec. Jitka Navrátilová byla první žákyní profesorky Zuzany Růžičkové na Akademii múzických umění. A hlavně hrajeme hudbu, která je jako dělaná pro kombinaci housle-cembalo,“ potvrzuje Jaroslav Svěcený.

„Cembalo je nástroj, na který se dá hrát Vivaldi, Bach, Händel, Benda, prostě velcí borci, kteří psali krásnou muziku v době, kdy se těm melodiím dařilo. No a ty všechny uslyší posluchači v Jiráskově divadle dokonce na staré historické nástroje, protože já se zabývám také historií houslí. Jsem v tomto oboru dokonce i soudní znalec s mezinárodní působností,“ odhaluje.

„Přivezu s sebou i malou kolekci historických nástrojů z 18. století. Takže skladby zazní i na housle, které v té době spatřily světlo světa. Jsou to nádherné historie a i o těch historických souvislostech na koncertě pohovořím,“ slibuje virtuos.

Jaroslav Svěcený ještě v rozhovoru zavzpomínal na hudebníka Vašo Patejdla. Poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související