Do bývalé „kyselky“ ve Vratislavicích se vrátí výroba. Zatím tam je sklad sirupů

23. červenec 2020 15:00

Jablonecká firma opravuje halu v areálu zkrachovalé Vratislavické kyselky. Do bývalé stáčírny minerálních vod přesune výrobu svých sirupů.

U areálu už jsou nasázené bezy, firma z nich bude vyrábět sirupy, vysvětli jednatel firmy Kitl Jan Vokurka

Čtěte také

Teď prochází hlavní hala v areálu Vratislavické kyselky ve Vratislavicích nad Nisou rozsáhlou opravou. Její část už používá jablonecká firma Kitl, která areál loni koupila, jako sklad. Do konce roku tam chce přestěhovat i výrobu sirupů a v budoucnu znovu začít stáčet i minerální vodu. Na opravu, která vyjde na 28 milionů korun, získala firma dvanácti milionovou státní dotaci. Jak stavební práce pokračují, zjišťovala na místě naše redaktorka. Areálem ji provedl jednatel firmy Kitl, Jan Vokurka. Podle jeho slov první, co na místě našli, bylo 50 000 starých lahví, které museli zlikvidovat a pak začali s klasickou rekonstrukcí. „Samotná výrobní hala bude mít několik částí, linku na sirupy, stáčírnu sirupů a do budoucna i stáčírnu místní minerální vody,“ vysvětlil.

Vratislavická kyselka zase ožije

Postupnou obnovu areálu Vratislavické kyselky sleduje i starosta Vratislavic Lukáš Pohanka ze Starostů pro Liberecký kraj. „Historická budova kyselky k Vratislavicím patří, takže my se těšíme, že se areál zase uvede do pořádku,“ říká. Do nové haly chce Jan Vokurka přestěhovat výrobu sirupů na konci letošního roku.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související