„Zauhlovačka“ – unikát z Vratislavic potřebuje nové dveře

Jedinečná vodárenská a zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou potřebuje nové vstupní dveře. Spolku AvantgArt, který takzvanou Zauhlovačku postupně renovuje, na ně ale schází peníze.

Současné vstupní dveře objektu vodárenské a zauhlovací věže v libereckých vratislavicích už dosloužily, jsou potřeba nové

Stoletou zauhlovací věž v libereckých Vratislavicích, kterou navrhl architekt Leopold Bauer, renovuje pod dohledem památkářů tamní spolek AvantgArt. Společně s desítkami dobrovolníků ji chce změnit v kulturní centrum s rozhlednou.

Dobrovolnické práce zauhlovačce pomáhají

Za víc než dva roky se členům spolku pro 65 metrů vysokou Zauhlovačku podařilo získat z různých grantů a dotací téměř milion korun. Teď jim ale schází 15 tisíc na nové vstupní dveře, ty staré už dosloužily. „To dřevo už, byť je kvalitní dubový, zub času na něm zanechal takovou stopu, že konstrukční prvky a spoje jsou v takovém stavu, že už nejdou restaurovat,“ vysvětluje truhlář Martin Kola. Jitka Jakubičková a spolek AvantgArt nemají dostatek peněz na to, aby dveře zaplatili, chybí jim celkem patnáct tisíc korun.

Pomůžou i pracovité ruce

 „Úplně nejraději bychom udělali kopii původních sto let starých dveří, ale bohužel, nikde jsme nenašli obrázek, tak vzniknou dveře podle těchto stávajících,“ vysvětluje Jakubičková. Dveře jsou objednané a Jitka Jakubičková věří, že se jí chybějící peníze podaří získat. Pomoci při renovaci vratislavické zauhlovací věže může každý. Stačí přiložit ruku k dílu na pravidelných brigádách.

Točité schodiště do věže a usměvavá zachránkyně objektu, Jitka Jakubičková

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.