Díky defibrilátoru zachránili policisté život muže se srdeční příhodou

1. leden 2019

Policisté z Lomnice nad Popelkou zachránili o silvestrovské noci 75letého muže se srdeční příhodou. Po volání na tísňovou linku k němu do Libštátu vyrazila záchranná služba i policie, policisté měli ale kratší cestu.

Jeden z policistů na místě převzal ruční masáž srdce pacienta z rukou už vyčerpaného příbuzného, který mu první pomoc poskytoval do příjezdu hlídky. Jeho kolega mezitím připravil defibrilátor, kterým jsou vybaveni policisté i hasiči v Libereckém kraji, a muže na něj napojil.

Pomocí ruční masáže srdce i výbojů přístroje se policistům podařilo obnovit mužovu srdeční činnost oběh ještě před příjezdem sanitky. Ta pak pacienta převezla do Krajské nemocnice v Liberci. Uvedla tak krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Podle ní policisté a záchranáři zasahovali také u jednoho vážnějšího úrazu ruky, který v Poniklé na Semilsku utrpěl 31letý muž při manipulaci se zábavní pyrotechnikou. Zraněného transportovali do specializovaného zdravotnického zařízení ve Vysokém nad Jizerou.

Policisté řešili i dvě autonehody, které se ale obešly bez vážnějších zranění i škod. Zbylé výjezdy byly většinou jen ke sporům mezi sousedy či příbuznými a řešili i stížnosti na hluk z pyrotechniky či hlasitou hudbu.

„Silvestrovská noc byla pro záchranáře i dispečery náročná, výjezdovost se nám zvýšila o padesát procent, ale naštěstí jsme neřešili žádné dramatické události, kde by byly vážné dopravní nehody nebo mnoho úrazů pyrotechnikou,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Giorgiev. Úraz ruky v Poniklé a srdeční příhoda v Libštátu podle něj byly jediné závažnější případy letošního Silvestra. Nejčastěji záchranáři vyjížděli k menším úrazům pod vlivem alkoholu.

Klidnou noc než v jiných letech zažili hasiči Libereckého kraje. Podle operační důstojnice Hasičského záchranného sboru v Liberci vyjížděli od silvestrovského večera do novoročního rána ke čtyřem požárům.

Spustit audio

Související