Děti vymyslely jméno pro novou hračku, která vzniká v chráněných dílnách liberecké organizace D.R.A.K.

Téměř 300 českých a německých školáků soutěžilo v hledání  jména pro novou hračku z Liberce. Její křest bude ve čtvrtek 20. června. To má D.R.A.K. v Oblačné ulici Den otevřených dveří.

Jednoduchý látkový medvídek, hračka vysoká 25 centimetrů, kterou šijí zaměstnanci chráněných dílen občanského sdružení Drak v Liberci, má hned dva úkoly. Potěšit děti a pomoct zaměstnat zdravotně postižené lidi. Medvídek má titul regionální výrobek a certifikát dětská textilní hračka. U zrodu hračky stál i herec a tanečník Vlastimil Harapes, který je patronem sdružení. 

Béžovému medvídkovi s bílými puntíky vyšívá bříško z bílé látky Hana Mařasová, programuje automatický vyšívací stroj. Předpřipravenou látku pak předá další švadleně z chráněné dílny Jiřině Bartošové. Ta podle šablony vystřihne tvar medvědí těla a sešije ho. Další zaměstnanci pak hračku vycpou dutým vláknem a nakreslí jí oči a čumák. Podle sociální pracovnice Lenky Bobvošové chce D.R.A.K. medvědy prodávat, výtěžek použije na nákup nového materiálu a na výplaty zaměstnanců.

Jméno a obrázek do soutěže, které občanského sdružení vyhlásilo, poslalo 290 dětí z celého Libereckého kraje i z Německa. 

Předsedou sedmičlenné poroty soutěže o nejkrásnější obrázek a jméno pro novou hračku byl Jiří Harapes. Výběr byl prý náročný, a proto se prý porota nemohla shodnout. "Trvalo jim to hodinu a půl, ale nakonec vybrali. Protože museli," směje se Romana Lencová ze sdružení D.R.A.K. 

U zrodu medvídka stál i Vlastimil Harapes, který je patronem sdružení Drak
Látková hráčka má pobavit děti i zaměstnat zdravotně postižené klienty sdružení Drak
Jméno pro látkového medvěda pomáhalo vybírat na 300 školáků z Čech i z Německa
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio