Další školy v Libereckém kraji se zapojí do vzdělávacího programu vévody z Edinburghu

5. červen 2020 17:30

Vzdělávací program s názvem Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je nadační fond, který podporuje i britská královská rodina. Nabízí neformální vzdělávání, které má být doplňkem ke klasické výuce.

Doposud byly v Libereckém kraji do Ceny vévody z Edinburghu zapojeny 4 střední školy; strojní průmyslovka v Liberci, sklářská škola v Kamenickém Šenově a gymnázia v České Lípě a Liberci. Teď se nově připojí další 4; sklářská škola v Novém Boru, frýdlantské gymnázium a zdravotnické školy v Liberci a Turnově.

O co jde?

Původně šlo o program určený pro znevýhodněné děti z dětských domovů a vyloučených lokalit. Teď už je určený všem mladým lidem od 14 do 24 let bez rozdílu. Program je opravdu pestrý, sestává ze 4 povinných částí - pohyb, dovednost, dobrovolnictví a expedice. Prvním třem činnostem se účastníci musí věnovat minimálně hodinu týdně. Například jít běhat, pak něco vyrobit v dílně a pak jít pomáhat do domova pro seniory a to týden co týden celý školní rok. Na jeho závěr pak přijde na řadu expedice, nejlépe dobrodružná. Můžeme si to představit podobně jako plnění skautských úkolů a sbírání bobříků. 

Přihlásit se může každý

Cena vévody má svoje webové stránky v češtině, kam se může přihlásit kdokoliv, komu je mezi 14 a 24 lety. Program běžel i v době nouzového stavu, dokonce se do něj hojně hlásili noví zájemci, jak si pochvaloval ředitel programu pro Česko Tomáš Vokáč. Možná budete chtít doporučit program svým dětem nebo vnoučatům, podívejte se tedy na stránky Ceny vévody z Edinburghu.

Logo

Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, narozen jako Princ Philip řecký a dánský 10. června 1921 na Korfu, je manžel britské královny Alžběty II. Původně princ řecký a dánský, tento titul nosil pouze před svatbou s Alžbětou II. Během zasnoubení byl znám jako nadporučík Philip Mountbatten. Je příslušníkem šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, která zahrnuje královské rodiny Dánska, Řecka a Norska.

Zdroj: Wikipedie

autor: sas | zdroj: Liberecký kraj
Spustit audio

Související