Ďáblův doktor a mrtvý wallaby

Poslechněte si devítidílnou rozhlasovou adaptaci povídky Štěpána Kučery Ďáblův doktor a mrtvý wallaby, jejímž námětem je i pověsťový příběh z Jablonecka o tajemném doktoru Kittellovi, takzvaném Faustovi Jizerských hor.

Čte: Ondřej Kepka
Připravili: Petra Hynčíková, David Hamr
Napsal: Štěpán Kučera
Dramaturgie: Ludvík Němec
Zvukový mistr: Jan Brauner
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 22. 5. 2020

Jablonecký rodák, spisovatel a publicista Štěpán Kučera, na sebe poprvé upozornil v roce 2006 povídkovou knihou Tajná kronika Rychlých šípů, následoval další povídkový soubor Jidáš byl ufoun, ze kterého je i předloha naší aktuální rozhlasové četby. Letos je jedním z nominovaných na literární cenu Magnesii literu se svou loňskou románovou prvotinou Projekt Gilgameš.

Štěpán Kučera

Štěpán Kučera s tématem faustovské legendy doktora Kittela pracuje s nadsázkou a humorem a zřetelnou znalostí místních pověstí. Ani pro posluchače Českého rozhlasu Liberec a Kultury pod Ještědem koneckonců kittelovské téma není tématem novým, před časem jsme v cyklu Krajinou příběhů v rámci kulturního magazínu uváděli četbu na motivy pověsťové knihy Vladimíra Mikoláška Ďáblův doktor.

Rozhlasové adaptace povídkového textu se ujal sám autor. Pro Český rozhlas Liberec v režii Michala Bureše načetl Ondřej Kepka.

autoři: David Hamr , Michal Bureš
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.