Čtvrtek: Kterou ze světových kuchyní máte rádi a co vám chutná?
Preferujete naši domácí, českou kuchyni, či případně moravskou i slovenskou? Nebo naopak odlehčujete a lákají vás ostřejší chutě z kuchyně mexické nebo indické? A co thajské a čínské speciality? A pokud cestujete, rádi ochutnáváte tamní jídla nebo patříte mezi ty, kteří se pídí po něčem podobném, co máme u nás, či se zoufale těšíte, až si to "své" okamžitě dáte po návratu domů?
O té naší české kuchyni mnozí říkají, že je příliš tučná a těžká a také hodně moučná. Tedy vlastně nic pro štíhlou linii a na první pohled ani nic pro zdravý životní styl.
O Italech a Španělech se ví, že žijí dlouho a zdrávi jsou až do pozdního věku, protože jedí, to co jedí a také žijí tam, kde žijí.
Pravdou je, že i odborníky je středomořská dieta velmi chválena a mnohým z nás také velmi chutná.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.