Cikánská hovězí pečeně. V hlavní roli rajčata a papriky
Nabízíme další recept na využití letošní přebohaté úrody zeleniny. A po delší době také jako příloha kynutý knedlík.
- 1 kg zadního hovězího masa
- 100 g uzené slaniny
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička cukru
- 2 stroužky česneku
- 70 g rajčatového protlaku (1 malá konzerva)
- trochu sladké mleté papriky, event. i pálivé papriky
- 5 masitých paprik
- 3 středně velká rajčata
- 2 nakládané okurky
- divoké koření: (5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, ½ bobkového listu)
- vývar nebo voda na podlití
- sůl, mletý pepř
Očištěné maso prošpikujeme hodně vychlazenou slaninou, nakrájenou na klínky. V kastrolu nebo pekáči rozpálíme tuk a ze všech stran v něm maso opečeme, aby se zatáhlo. Poté ho vyjmeme a ve výpeku spolu s cukrem a hořčicí orestujeme nakrájenou cibuli. Pak přidáme rajčatový protlak, na plátky nakrájený česnek, mletou pariku, divoké koření a na tento základ vložíme maso, které jsme osolili a opepřili. Zalijeme vývarem a přikryjeme poklicí. Dusíme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Mezitím rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je a nakrájíme na kousky, papriky zbavíme jadérek, opláchneme a nakrájíme na proužky. Zhruba po hodině dušení maso obrátíme, přidáme nakrájenou zeleninu, podlijeme, zamícháme a dusíme do měkka. Maso kontrolujeme a podle potřeby ho obracíme a podléváme. Když je měkké, ještě asi 10 minut pečeme bez poklice, aby dostalo „kůrku“. Pak maso vyjmeme a uložíme na teplém místě.
Omáčku vydusíme do žádané hustoty, odstraníme koření a na závěr do ní nakrájíme naložené nadrobno nakrájené okurky a promícháme. Maso nakrájíme na plátky, vrátíme do omáčky, prohřejeme a můžeme servírovat.
Vhodnou přílohou jsou kynuté nebo houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny.
Cuketa sice v receptu nefiguruje, ale věřte, že když jí přiměřené množství přidáte k rajčatům a paprikám, nic tím nepokazíte, jen té výborné omáčky budete mít víc.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.