Chcete v létě do kempu, penzionu nebo do horské chalupy? Pak byste si měli pospíšit s rezervací

20. květen 2020

Mnohá ubytovací zařízení v Libereckém kraji hlásí už teď vyprodáno na celé léto, někde mají plno dokonce až do října. Podrobnosti zjišťovala naše redaktorka.

Čtěte také

Ubytovatelé v Libereckém kraji hlásí velký zájem o letní pobyty. Tuzemskou dovolenou si už zarezervovalo mnohem víc lidí, než touto dobou v uplynulých letech. Důvod je jasný: pandemie koronaviru a omezené možnosti cestování do zahraničí. Zatímco situace pro majitele chalup, hotelů, penzionů a kempů je příznivá, dovolenkáři naopak řeší, jestli na ně vůbec nějaké ubytování ještě zbude.

S ředitelem kempu na Kristýně u Hrádku nad Nisou Radkem Petrem navštívila naše redaktorka ubytovací kancelář, kde ji nechal nahlédnout do jejich počítače; v rezervačním systému je na léto už de facto plno. Chatky i pokoje v penzionu jsou vyprodané. Navíc oproti předchozím letům mají lidé zájem i o pobyty po letních prázdninách. 

Ubytovací kancelář na Kristýně

Knihu rezervací už má na celé léto i začátek podzimu plnou také Tomáš Prchal, majitel penzionu Jizerská vyhlídka v Lázních Libverda. „Už máme plno i na září a říjen, jsou to i týdenní pobyty a lidé už ani nechtějí konkrétní termín, jen se prostě ptají, kdy máme volno,“ dodává. A stejná situace je také v hotelu Premier nad Bedřichovem, který vede Anna Jelínková. Před deseti lety jezdili do hotelu lidé často na týden, v posledních letech na prodloužené víkendy a teď: „Zaznamenáváme rezervace hlavně na týdenní pobyty“, říká.

Vybíráme z toho, co zbylo

Ubytovatelé mají důvod k radosti. Klienti, kteří si dovolenou teprve plánují, zase tolik ne. Hana z Liberce měla problém v posledních dnech jakékoliv ubytování vůbec sehnat. „Byla jsem překvapená, většina ubytování, co jsme chtěli, už byla obsazená. Nakonec jsme si ani nemohli vybrat termín, vybírali jsme z toho, co na nás zbylo,“ říká. Nakonec se zadařilo, ale Hana s rodinou nepojede na vysněné místo, bude muset stačit nějaké jiné, které je zkrátka volné.

Hotely, chalupy a penziony se stejně jako restaurace mohou otevřít v pondělí 25. května.

autor: sas
Spustit audio

Související