Už je možné pořádat větší svatby. Jaká na nich platí bezpečnostní opatření?

V Česku je po uvolnění vládních opatření znovu možné pořádat větší svatby, na kterých může být až sto lidí. Obvyklá svatební místa jako zámky, restaurace nebo hotely jsou zatím zavřená, snoubenci se tak můžou brát na úřadech nebo venku. Všichni svatebčané kromě snoubenců musejí mít roušky a dodržovat patřičné rozestupy.

Naše reportérka navštívila v sobotu jednu takovou svatbu na zahradě soukromé chalupy ve Zdislavě. Povinné rozestupy ani roušky hostům nevadily, atmosféra byla jako na většině svatebních oslav uvolněná a veselá. Uspořádání svatby přitom podle nevěsty Natálie provázel stres. A to přesto, že termín měli se ženichem Dušanem určený už od loňského listopadu. Pak ale přišla pandemie nového koronaviru a s ní vládní opatření.

Nevěsta s ženichem jako jediní nemusí mít roušky, hosté musí

„Nejdřív to vypadalo jen na úřední svatbu, pak deset lidí a vlastně je to ani ne čtrnáct dní, co jsme zjistili, že to je sto. Bylo to strašně narychlo. Samozřejmě tady ani nejsou všichni, co tady měli být, protože už s tím nikdo nepočítal,“ popsala peripetie s organizací svatby nevěsta Natálie. Přesunout termín přitom nechtěli, mimo jiné i proto, že na prstýncích už měli vyražené datum 16. května.

I když byla svatba uspořádána narychlo, vše barevně ladilo

Úlevu pociťoval i ženich Dušan. Svatba se povedla, kamarádi dorazili a s nimi i sudy piva. „Říkal jsem si, tak to prostě uděláme takhle narychlo. Lidi se aspoň dostanou po dlouhé době mezi ostatní a dají si točené pivo. Já jsem třeba neměl točené pivo strašně dlouho,“ pochválil jednu z dalších výhod svatební oslavy novomanžel Dušan.

100 lidí ve stejný čas může být na svatbách od 11. května. Platí ale následující pravidla:

  • svatební obřady jsou umožněny při dodržení odstupů s výjimkou osob sdílejících společnou domácnost a novomanželů
  • musí být dodržovány základní preventivní pravidla jako je hygiena rukou a nošení roušek, výjimku mají snoubenci/novomanželé
  • obřad se musí obejít bez osobních gratulací s výjimkou nerizikových osob sdílejících společnou domácnost
  • po skončení svatebního obřadu musí být dezinfikovány všechny použité pomůcky
  • tato pravidla se obdobně použijí v případě prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství.

Zdroj: stránky ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz

Enormní zájem o svatby zatím podle úřadů není. Určitě ale naroste, jakmile se 25. května otevřou zámky, restaurace, hotely a horské chalupy. Ne každý má totiž k dispozici malebnou chalupu se zahradou pod Ještědem, jako Natálie s Dušanem.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související