Chcete poslat balík s vánočním dárkem? Zbývají necelé 2 týdny

6. prosinec 2018 09:53

Balíky, které mají udělat radost pod vánočním stromkem, musí lidé podat na poštu nejpozději v úterý 18. prosince.

Do úterý 18. prosince garantuje Česká pošta dodání balíku ještě před začátkem svátků. Stejný den je podle Asociace pro elektronickou komerci i posledním datem pro objednání zboží z e-shopu.

Test doručování balíků: Česká pošta vs. PPL

Pošťák, poštovní doručovatel (ilustrační foto)

Vánoční dárek v balíku nemusí pod stromeček dorazit včas. Přepravní společnosti jsou v tomto období zavaleny a doručení se nemusí podařit ve slibovaném termínu. Vyzkoušeli jsme to. Dva reportéři Českého rozhlasu si minulý čtvrtek (7. 12.) ráno poslali dva balíky – jeden prostřednictvím společnosti PPL a druhý podali u České pošty. Tam zvolili tak zvaný „balík do ruky“, u kterého státní podnik zaručuje, že ho adresátovi doručí následující pracovní den.

Některé e-shopy prodlužují dobu objednání až do 22. prosince. Zboží ale musí mít skladem a zákazníci si pro něj musí dojít na výdejnu.

Přepravci se na hlavní sezonu pečlivě chystali. Své řady posílili o stovky brigádníků, vylepšili sklady a težké situace si předem vyzkoušeli. Přesto připouští, že problémy s dopravou před Vánoci můžou nastat. Lidé by tak neměli nechávat nákupy, ale ani dopravu balíků na poslední chvíli.

Spustit audio

Související