Česká pošta dostala pokutu za nedoručování zásilek v Benátkách nad Jizerou

15. červen 2018

Česká pošta dostala pokutu za nedoručení tří zásilek v Benátkách nad Jizerou. Zaplatit musí dva tisíce korun. Informoval o tom Český telekomunikační úřad, který jí pokutu uložil. Pokud pošta rovnou ukládá došlé zásilky bez toho, že by se pokusila o jejich dodání, dopouští se podle úřadu přestupku.

„Doručovatelka České pošty v Benátkách nad Jizerou uložila nejméně tři obyčejné listovní zásilky rovnou na poště. Adresát si přitom výhradu odnášky, kdy si zásilky sám vyzvedává na pobočce, neobjednal,“ popsal podle serveru Aktuálně.cz, který zprávu přinesl, Český telekomunikační úřad.

Česká pošta se tak podle úřadu dopustila přestupku. „Podle zákona o poštovních službách přitom platí, že základní služby musejí být poskytovány každý pracovní den a musí umožnit alespoň jedno dodání na adresu každé fyzické nebo právnické osoby,“ podotkl úřad.

Přestože podle něj existují i výjimky, kdy se pošťák nemusí pokusit o doručení zásilky, adresáta v Benátkách nad Jizerou se ani jedna z nich netýkala.

České poště tak vyměřil pokutu ve výši dvou tisíc korun. Rozhodnutí úřadu je pravomocné.

„Úřad jako polehčující okolnost hodnotil, že k pochybení prokazatelně došlo pouze u jednoho adresáta a tří jemu určených zásilek, tudíž se jednalo o provinění menšího rozsahu. Dále také to, že se pošta k sankcionovanému jednání přiznala, když uvedla, že k němu došlo pochybením doručovatele,“ doplnil úřad.

Česká pošta rozhodnutí respektuje a pokutu zaplatí. „V současné době nepředpokládáme, že bychom podnikali nějaké další právní kroky. Opět jsme proškolili naše doručovatele, že se musí učinit pokus o doručení, aby se už v budoucnu tato situace neopakovala,“ doplnil pro server iROZHLAS.cz mluvčí pošty Matyáš Vitík. „Každá pokuta, i kdyby to měla být jen jedna koruna, tak je zbytečná,“ doplnil.

autor: red
Spustit audio