Česká televize natáčela v Nouzově Stopy Járy Cimrmana. Hraný dokument bude mít premiéru na jaře

13. červenec 2022

I když herci Divadla Járy Cimrmana už léta nezkoušejí nové hry, stále se zapojují do nových projektů. Mezi ně patří Stopy Járy Cimrmana, hraný dokument, jehož štáb se 12. července 2022 zastavil mimo jiné na Cimrmanově nejnižší rozhledně na světě v Nouzově na Semilsku.

Největší Čech Jára Cimrman zanechal v našem kraji řadu stop. Připomínají ho Maják a muzeum doby Járy Cimrmana, kino Járy Cimrmana, cyklostezka Járy Cimrmana a také Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě.

Čtěte také

Právě tam zavítal i štáb České televize s režisérem Patrikem Ulrichem, který natáčí dokument Stopy Járy Cimrmana. Natáčení jeho stopy na Nouzově s Janem Hrabětou zachytil redaktor Jaroslav Hoření. „Je to zajímavé, já jen netuším, kudy ta cesta všude vede, jaké jsou všechny tyhle vynálezy, kolik jich je a kde jsou,“ podivoval se pan Hraběta nad Cimrmanovou nejnižší rozhlednou na světě. „Tahle rozhledna rozhodně má Cimrmanovu úroveň,“ uznal.

Hraným dokumentem bude provázet člen Divadla Jary Cimrmana Miroslav Táborský: „Já jsem benjamínek souboru, už léta, a díky tomu poznávám místa, která kolegové znají a doplňuje mi to vzdělání,“ pochvaloval si.

„Když jsme začali dělat první díl, tak jsem měl obrovský ostych, nevěděl jsem, do jaké míry mohu pány režírovat. Pak jsem pochopil, že jsou to profíci, a já se od nich vlastně učím. A točit s nimi, to je vždycky velká legrace,“ přiznal režisér dokumentu Patrik Ulrich.

A jak natáčení probíhalo? Poslechněte si reportáž. Nový hraný dokument by měl mít na obrazovkách České televize premiéru na jaře 2023. Podrobněji se na průběh natáčení můžete podívat do galerie.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.