Česká Lípa: Zrakově postiženým nově pomáhají plastické plánky a zvukové majáčky

Nevidomým a slabozrakým v České Lípě nově pomáhá takzvaná hmatová stezka. V centru města jsou zrakově postiženým k dispozici čtyři plastické plánky, podle kterých se mohou v místě orientovat. Kromě toho jim v orientaci pomáhá také šest zvukových hlásičů, které je upozorňují nejen na historické památky.

„Je to dálkový ovladač, který na budovách vyvolává reproduktor,“ popisuje nevidomá Zuzana Duchoňová a pokračuje: „Kdybychom stáli u městských autobusů, a zmáčkla jsem trojku, tak nám to poví číslo autobusu.“

Podle nevidomé hlásič hendikepovaným lidem pomáhá. „ Člověk se s ním může líp orientovat,“ říká paní Zuzana.

Hmatová stezka v České Lípě

Na náměstí v České Lípě stojí takzvaný hmatový plán. „Je dobré, že se tyto plastické mapy objevily, protože když do města přijede nevidomý člověk se svým průvodcem, tak kromě toho, že mu průvodce může popsat, kudy jdou, tak si člověk může osahat plastický plánek, což je pro nás něco jako letecká mapa. Podobné plastické mapy se připravují pro nevidomé, když se učí nějaké trasy,“ uzavírá Duchoňová.

Hmatová stezka v České Lípě

V centru města je pro nevidomé a slabozraké šest zvukových hlásičů a čtyři hmatové plány. Kromě toho radnice vydá také reliéfní publikaci nejvýznamnějších památek.

Spustit audio