Bývalá sklárna v Lučanech nad Nisou se proměnila v jedinečné muzeum automobilů a motocyklů

7. leden 2024

Výjimečné automobilové a motocyklové muzeum vzniklo v Lučanech nad Nisou na Jablonecku v Libereckém kraji. Pozornost budí nejen exponáty z minulého století, které bylo zlatou érou spalovacích motorů, ale i samotný objekt, ve kterém se nacházejí. Bývalá sklárna u hlavního tahu z Jablonce nad Nisou na Harrachov byla v dezolátním stavu. Nyní je ale opět ozdobou architektury.

Když v roce 2018 sběratel automobilů a motocyklů Radek Dvořák objekt koupil, původně plánoval jen větší garáž pro svoji rozrůstající se sbírku. Nakonec se z něj stalo muzeum, ale cesta k němu nebyla jednoduchá. Investice do rekonstrukce rostly v desítkách milionů, a aby se majitel nemusel zadlužovat, velkou část své sbírky rozprodal. Naštěstí většinou přátelům, takže automobily a motocykly nakonec stejně „parkují“ v muzeu a mohou těšit jeho návštěvníky.

Pro pětatřicet automobilů a sedm desítek motocyklů je v muzeu velkorysý prostor. Převážně sportovní automobily, které stojí v hlavní hale, kde kdysi stávaly dvě velké pece, si tak návštěvníci mohou prohlédnout ze všech stran a nikde se netísní. Za pozornost stojí samozřejmě všechny, ale vyjmenujme alespoň pár příkladů.

V koutku Elišky Junkové je k vidění Bugatti 37. Dále je tu Ferrari Testarossa, srdeční záležitost Radka Dvořáka, po které toužil od mládí, Lamborghini Diablo nebo Innotech Mystero. „Je to jediný vyrobený kus, český pokus o supersportovní automobil z pera designéra Václava Krále. Nikde jinde ho neuvidíte,“ říká Radek Dvořák. Raritou je i americký Simplex z roku 1907, motor má obsah devět a tři čtvrtě litru a výkon se na zadní nápravu přenáší řetězem.

Bugatti 37GL

Motocyklům jsou věnována boční křídla rozlehlého objektu. V jednom je průřez vývojem motocyklů ve 20. století ve světě, který začíná rokem 1902 a motocyklem Laurin & Klement Slavia typ B. A nechybí ani legendární Harley-Davidson či Indian nebo japonské stroje. Ve druhém křídle jsou kapotované závodní stroje.

Laurin & Klement Slavia typ B

Největším exponátem muzea je vlastně objekt samotný, kterému i po rekonstrukci zůstal genius loci. „Ten prostor je nádherný. Zajímavé je, že fabrika byla v roce 1911 postavena za jediný rok a byla to ve své době nejmodernější sklárna v Čechách. Sklo se tady táhlo na kolech. Jinde skláři běhali, tady jezdili na kostitřasech,“ připomíná Radek Dvořák.

Automoto museum Na cestě v Lučanech nad Nisou má otevřeno o víkendech, v pátek od 16 do 21 hodin, protože po setmění má jedinečné kouzlo, a v sobotu a v neděli pak od 10 do 18 hodin. Kromě pravidelné otevírací doby se v muzeu konají i různé akce, třeba s účastníky Rallye Dakar, kterým je v muzeu věnován „Dakarský koutek“.

Muzeum vzniklo z bývalé sklárny
Spustit audio